Het kabinet gaat vliegmaatschappijen toch vragen om consumenten de optie te geven hun geld terug te vragen als vakanties vanwege het coronavirus zijn geannuleerd. De Europese Commissie had er bij de lidstaten zonder zo'n beleid op aangedrongen om dit alsnog te regelen.

Vanwege het standpunt van de Europese Commissie is het kabinet nu ook overstag gegaan, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) donderdag aan de Tweede Kamer.

Eerder had Van Nieuwenhuizen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gevraagd niet te handhaven op de verplichting tot terugbetaling binnen zeven dagen als luchtvaartmaatschappijen vouchers aanbieden voor reizen die tussen 1 maart en 30 juni zijn geannuleerd.

De bewindsvrouw doet vanwege "de uitzonderlijke situatie die is ontstaan" wel een beroep op de passagiers om de vouchers die luchtvaartmaatschappijen aanbieden alsnog te accepteren. Maar alleen als dat financieel "niet bezwaarlijk" is, voegt ze eraan toe.

Wanneer luchtvaartmaatschappijen terugbetaling moeten aanbieden, is nog niet bekend.

EU vindt dat consumenten recht hebben op terugbetaling

De Europese Commissie vindt dat consumenten het recht hebben om te kiezen tussen een voucher of een terugbetaling.

Om passagiers te verleiden toch een voucher te accepteren, moet zo'n tegoedbon aantrekkelijker worden gemaakt, is de aanbeveling vanuit de EU. Dat kan bijvoorbeeld met de waarde van een voucher, de looptijd, de overdraagbaarheid en de garantie op terugbetaling. Van Nieuwenhuizen steunt die aanbevelingen.

Het kabinet wilde aanvankelijk de luchtvaartsector ontzien om faillissementen te voorkomen. "Daar is immers niemand bij gebaat en zeker niet de passagier die op het moment van een faillissement nog geen terugbetaling heeft
ontvangen. Die passagier staat dan waarschijnlijk met lege handen", schrijft Van Nieuwenhuizen.

Premier Mark Rutte zei woensdag nog zich aan het Nederlandse beleid van de vouchers te willen houden en riep passagiers op om solidair te zijn met de luchtvaartmaatschappijen. "Ik heb ook een aantal vliegtickets in de la liggen. Daar krijg ik dan een voucher voor."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.