Duitsland gaat de controles bij de grenzen met Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk versoepelen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer spreekt daarnaast de wens uit om medio juni weer vrij verkeer in de Europese Unie toe te staan, mits iedereen zich aan afstands- en hygiënevoorschriften houdt.

Vanaf vrijdag willen de oosterburen alle grensovergangen nabij Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk weer opengooien. Tot 15 juni worden grenscontroles gehouden, maar deze worden veel minder intensief en voortaan steekproefsgewijs toegepast. Zo hoeven personen hun zwaarwegende reden voor het passeren van de grens niet in alle gevallen meer te onderbouwen met documenten.

Daarnaast kan de grens met Denemarken ook weer geopend worden, maar zijn beide landen nog niet tot een akkoord gekomen.

Mocht het aantal besmettingen na de aanpassingen in korte tijd ineens flink stijgen, dan kunnen de veranderingen worden teruggedraaid, aldus de minister. Hij vindt het niet onverantwoord om de maatregelen te versoepelen "gezien de positieve ontwikkelingen ten opzichte van het coronavirus".

Seehofer kondigde geen verandering ten opzichte van de grens met Nederland aan. Wel haalde hij landen als de Verenigde Staten en Italië aan. Seehofer vindt het nog "te vroeg" om maatregelen ten opzichte van het Zuid-Europese land te versoepelen, terwijl hij "grote bezwaren" heeft tegen het toelaten van reizen naar de Verenigde Staten. Beide landen zijn flink geraakt door de coronacrisis.

'Maak het geen race om grenzen binnen de EU weer te openen'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas ondersteunt het plan om binnen de EU vrij verkeer weer toe te staan. Volgens Maas moet het echter geen race worden om de grenzen zo snel mogelijk weer te openen, "hoewel vrij reizen een van de kernpunten van de EU is".

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz lijkt het hiermee eens te zijn. Volgens hem moet de situatie in Italië ook nauwlettend worden gevolgd, "omdat daar de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn om de opening van grenzen te rechtvaardigen". Kurz wil eerst de grenzen met Oost-Europa weer openen.

Ambtgenoot Angela Merkel wil ervoor waken dat maatregelen te vroeg worden versoepeld. "Het zou deprimerend zijn om alle versoepelingen weer te moeten intrekken, omdat we te snel in actie zijn gekomen. Het virus blijft voorlopig nog onder ons."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.