Bevolkingsonderzoeken naar kanker worden vanaf deze week gefaseerd weer opgestart. Dat schrijft Paul Blokhuis, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maandag. Er wordt als eerste begonnen met het hervatten van de onderzoeken naar darmkanker.

De mensen die al een uitnodiging hadden gekregen op het moment dat de bevolkingsonderzoeken half maart werden gestopt, zijn het eerst aan de beurt.

Als er genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, start medio juni het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Begin juli is het onderzoek naar baarmoederhalskanker het laatste bevolkingsonderzoek dat weer wordt opgestart.

Het aantal mensen dat wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken ligt niet meteen op het oude niveau van vóór de coronacrisis. De hoeveelheid onderzoeken wordt gebaseerd op de ruimte die daarvoor is in de zorg. Volgens Nynke van der Veen, afdelingshoofd van bevolkingsonderzoeken bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ligt die capaciteit voor darmkanker op dit moment op gemiddeld 40 procent.

Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan
113
Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan

Laboratoria gebruikt voor coronatests

Het onderzoek naar darmkanker start als eerste, omdat dat de minste aanpassingen vergt. Mensen nemen zelf een monster van hun ontlasting en in het laboratorium wordt dat onderzocht. Die laboratoria staan voor wat betreft de bevolkingsonderzoeken volgens Van der Veen nu zo goed als stil.

Voor borstkankeronderzoek zijn meer maatregelen nodig, omdat daarvoor fysiek onderzoek op locatie nodig is.

Het onderzoek naar baarmoederhalskanker wordt als laatste hervat, onder andere omdat de laboratoria waar uitstrijkjes worden onderzocht ook worden gebruikt bij coronatests. "Naar alle waarschijnlijkheid is op 1 juli, met de beschikbare capaciteit in de labs, weer 50 procent van de uitnodigingen voor onderzoek naar baarmoederhalskanker mogelijk", aldus Van der Veen.

Normaal gesproken nemen per maand 134.000 mensen deel aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker, 83.000 mensen aan borstkankeronderzoek en 38.000 mensen aan onderzoek naar baarmoederhalskanker.

'Gezondheidsrisico's op groepsniveau niet groot'

Vanwege de coronacrisis waren de bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet. Daardoor konden ziekenhuizen zich meer richten op het verlenen van zorg aan coronapatiënten.

De laatste weken neemt de druk op ziekenhuizen weer geleidelijk af, waardoor steeds meer reguliere zorg weer wordt hervat.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), wordt normaal gesproken iedere week bij 3.500 mensen de diagnose kanker gesteld. Nu is dat teruggelopen tot onder de tweeduizend diagnoses per week.

Van der Veen denkt dat door het uitstellen van de bevolkingsonderzoeken de gezondheidsrisico's op groepsniveau niet zo groot zijn. "Maar voor een aantal individuen kan dat wel anders uitpakken. Bij borstkanker is het voorstadium bijvoorbeeld minder lang, waardoor de behandeling voor een aantal cliënten anders kan zijn."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.