Een tweede repatriëringsvlucht vanuit Marokko is in de nacht van woensdag op donderdag op Schiphol geland. Aan boord zaten ongeveer driehonderd Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Marokko heeft in maart verregaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als gevolg hiervan zijn enkele duizenden Nederlanders vast komen te zitten.

De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders vertrok eind april vanuit Casablanca. Ook de tweede vlucht komt uit de Marokkaanse kuststad, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig vertrok woensdagavond.

Een woordvoerder kan op dit moment niet vertellen of er nieuwe vluchten op de planning staan, omdat dit pas naar buiten wordt gebracht als de vliegtuigen in Nederland zijn geland, maar laat wel weten dat achter de schermen hard aan de terugkeer van "zoveel mogelijk Nederlanders" wordt gewerkt.

Duizenden Nederlanders zijn door de coronacrisis in het buitenland gestrand. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet duidelijk.

Dit komt mede doordat reizigers op verschillende manieren naar huis kunnen keren, bijvoorbeeld via repatriëringsvluchten en commerciële vluchten, en zich na thuiskomst niet hoeven af te melden bij Buitenlandse Zaken. Ook zijn er Nederlanders die besluiten tijdelijk in het buitenland te blijven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.