Op het moment is nog veel onduidelijk over de langetermijngevolgen die het coronavirus heeft voor de longen. Om daar een beter beeld van te krijgen, lanceren het Longfonds en de Long Alliantie Nederland (LAN) donderdag een platform voor mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona en daarvan nog steeds longklachten ondervinden.

Coronapatiënten kunnen op het zogeheten Coronalongplein terecht voor advies en informatie over het verloop van hun ziekte, maar ook voor contact met andere mensen die corona hebben gehad. Ook kunnen mensen een zogenoemde 'ziektelastmeter' invullen, die meer inzicht moet geven in de ernst van de klachten.

Met de informatie die binnenkomt via het platform, hoopt de organisatie een beeld te krijgen van de medische en psychosociale problemen van corona op lange termijn. Dit beeld moet gebruikt gaan worden voor nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dit doet het coronavirus met je longen
92
Dit doet het coronavirus met je longen

Organisaties pleiten voor goed vangnet

De organisaties achter het platform pleiten voor een goed vangnet, aangezien de kans aanwezig is dat er na de coronacrisis veel nieuwe longpatiënten zijn.

Volgens Leon van den Toorn van de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose lijkt het erop dat vooral patiënten die op de intensive care moeten worden beademd, risico hebben op blijvende schade aan het longweefsel.

"Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met blijvende longproblemen bijkomen", aldus Van Toorn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.