Iedereen in Nederland met klachten kan na 1 juni worden getest op het coronavirus. "Voor het zicht op de verspreiding van het virus is meer en meer testen van groot belang", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond tijdens een persconferentie over de coronacrisis.

Op dit moment worden de volgende groepen getest als zij klachten hebben: ouderen en mensen met onderliggende ziektes, zorgpersoneel en jeugdtrainers.

Vanaf 6 mei komen daar de leraren en medewerkers van de kinderopvang bij. Per 11 mei volgen de contactberoepen (zoals kappers) en vanaf 18 mei mantelzorgers, personeel in het openbaar vervoer en de handhavers (zoals de politie marechaussee).

"In juni, en we streven naar 1 juni, kan iedereen in Nederland met klachten worden getest", zei De Jonge.

Het is volgens de bewindsman vervolgens cruciaal om iedereen die positief is getest aan een intensief contactonderzoek te onderwerpen. Wie positief is getest, gaat met alle huisgenoten veertien dagen in thuisquarantaine.

"Testen, traceren en rapporteren is cruciaal om overal waar het virus weer oplaait, het vuurtje snel uit te trappen", aldus De Jonge. Mensen zullen ziek worden zolang er geen vaccin is, waarschuwde hij erbij.

De drie ankerpunten van het kabinet blijven de bescherming van de kwetsbaarste personen en ouderen, ervoor zorgen dat de zorg het aankan en het virus maximaal onder controle krijgen.

De Jonge: 'Iedere Nederlander met klachten na 1 juni getest'
64
De Jonge: 'Iedere Nederlander met klachten na 1 juni getest'

Stappenplan voor de komende weken

Premier Mark Rutte, die ook bij de persconferentie aanwezig was, stippelde een routeplan voor de komende weken uit. "We beginnen met maatregelen die het minste negatieve effect hebben en breiden daarna uit", zei Rutte. Voor alle versoepelingen geldt: houd 1,5 meter afstand.

Vanaf 11 mei gaan basisscholen en de kinderopvang gedeeltelijk weer open en kunnen ook mensen met contactberoepen, zoals de kappers, weer aan de slag.

Per 1 juni gaan zoals eerder gemeld de middelbare scholen weer open. Mensen kunnen dan ook weer naar de bioscoop, het restaurant en culturele instellingen zoals concertzalen en theaters. Er mogen maximaal dertig personen tegelijkertijd zijn. Terrassen waarbij iedereen 1,5 meter afstand kan houden, mogen ook weer open.

Per 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Er zijn wel twee eisen: de bezetting mag maximaal 40 procent zijn en het dragen van niet-medische mondkapjes is verplicht.

Analyse persconferentie: 'Kabinet pakt coronacrisis nu anders aan'
390
Analyse persconferentie: 'Kabinet pakt coronacrisis nu anders aan'

Groepen tot honderd personen toegestaan per 1 juli

Als het virus tegen die tijd nog steeds onder controle is, mogen per 1 juli groepen tot honderd personen bij elkaar komen. Dat betekent meer bezoekers voor bioscopen, restaurants, cafés, musea, concertzalen en theaters.

Het is dan ook weer mogelijk om grotere kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten bij te wonen. Vanaf diezelfde datum is ook het gebruik van gemeenschappelijk sanitair op de campings en vakantieparken weer toegestaan.

Per 1 september gaat de deur open voor fitnessclubs, sauna's, verenigingskantines, coffeeshops, casino's en seksclubs. Sportwedstrijden, waaronder ook het betaald voetbal, mogen ook weer worden gespeeld, maar dan wel zonder publiek.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.