De maatregelen van de lockdown worden stapsgewijs versoepeld. Vanaf 11 mei mogen de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, de deuren weer openen. Ook zijn vanaf die datum groepen tot tien personen toegestaan. In juni volgt een versoepeling voor de horeca, bioscopen en musea.

Dat zal het kabinet woensdagavond rond 19.00 uur tijdens een persconferentie bekendmaken, melden Haagse bronnen aan NU.nl na verschillende mediaberichten. De persconferentie is live op NU.nl te volgen.

Voor de kapperszaken betekent het dat het verplicht wordt om op afspraak te knippen. Bij het maken van een telefonische afspraak moeten de beoefenaars van de contactberoepen informeren of iemand COVID-19-klachten heeft. Het kabinet maakt de afweging dat mondkapjes in dat geval niet noodzakelijk zijn.

Per 1 juni mogen de horeca, musea en bioscopen de deuren weer openen, maar dan wel onder de voorwaarde dat 1,5 meter afstand wordt gehouden, er hygiënemaatregelen gelden en bezoekers een plekje moeten reserveren. Daarvoor geldt een maximum van dertig personen. Dit betekent dat terrassen deels weer open kunnen.

'Mondkapjes in openbaar vervoer'

De NOS meldt dat het openbaar vervoer per 1 juni weer volgens de de normale dienstregeling gaat rijden. Reizigers moeten dan wel een mondkapje dragen. Ook gaan dan, zoals al eerder werd gemeld, de middelbare scholen weer open.

Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten van honderd personen weer toegestaan. RTL Nieuws meldt verder dat sauna's, seksclubs en sportscholen per 1 september weer open kunnen.

Van een terugkeer naar de oude situatie is echter geen sprake. De 1,5 meter afstand blijft gelden en het advies blijft om zoveel mogelijk de handen te wassen. Ook de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken is onveranderd.

Kabinet wil meer perspectief bieden

Met de maatregelen wil het kabinet meer perspectief bieden. Nu de druk op de intensive care afneemt, wordt het drukker op straat en vragen ondernemers om meer duidelijkheid over de komende periode.

Het stappenplan moet duidelijk maken wat er de komende tijd wel mag en onder welke voorwaarden. Afgelopen vrijdag liet premier Mark Rutte al doorschemeren te denken aan een routekaart. Spanje maakte al eerder een dergelijk plan bekend.

Rutte voegde eraan toe dat aan de routekaart en de geplande versoepelingen geen rechten kunnen worden ontleend. Dit betekent dat de maatregelen weer verscherpt worden als het aantal besmettingen toeneemt en de druk op de intensive care groter wordt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.