Diverse Europese landen en de Europese Unie als geheel hebben maandag zeker 8 miljard dollar (7.4 miljard euro) toegezegd om zo snel mogelijk een coronavaccin te ontwikkelen, meldt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag. Noorwegen spande de kroon met een bijdrage van ten minste 1 miljard dollar.

Premier Erna Solberg vertelde tijdens een videoconferentie dat een deel van het geld wordt gebruikt om andere ziektes te onderzoeken, maar liet in het midden om welke aandoeningen het gaat.

Frankrijk en Duitsland gaven samen iets meer dan 1 miljard euro. Vanuit de EU komt daarnaast nog eens een gezamenlijke bijdrage van 1 miljard euro, terwijl Spanje een additionele 125 miljoen euro doneert.

Verenigde Staten nemen niet deel aan 'doneermarathon'

Ook andere wereldleiders kunnen doneren. De zogeheten "steunmarathon", die naar verluidt maanden kan duren, kan rekenen op bijdrages van Japan en Saoedi-Arabië, terwijl de VS er niet aan meewerkt. Het doel van 7.5 miljard euro lijkt binnen 24 uur al te worden gehaald.

Het initiatief werd opgezet na een steeds luidere roep om met meer urgentie een coronavaccin te ontwikkelen. Von der Leyen zei al meermaals dat een betaalbaar vaccin in elke uithoek van de wereld verkrijgbaar moet zijn.

Onduidelijk waar financiële bijdrages naartoe gaan

De lijst van alle organisaties die geld tegemoet kunnen zien, is nog niet definitief duidelijk. Noorwegen maakte kenbaar dat de vaccinalliantie Gavi, opgericht door Microsoft-CEO Bill Gates, geld van het Scandinavische land ontvangt.

Vanuit de EC werd eerder een plan opgesteld om de bulk van de gewenste 7,5 miljard euro (minstens 3 miljard euro) te spenderen aan de ontwikkeling van een vaccin. 2,25 miljard euro zou moeten gaan naar medisch onderzoek naar antistoffen, terwijl 1,5 miljard euro gebruikt moet worden voor de productie van testkits, beschermingsmiddelen en mondkapjes.

Het overige geld kan gedoneerd worden aan wereldgezondheidsorganisatie WHO, vanwaaruit het geld wordt verdeeld onder kwetsbare landen die hard zijn getroffen door de coronacrisis.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.