
Deense besmettingsgraad omhoog na versoepelingen, maar geen nieuwe golf
Denemarken ging als een van de eerste landen in Europa in lockdown. Het versoepelde daarna als eerste land buiten Azië ook weer de maatregelen.
Sinds de versoepelingen is de besmettingsgraad toegenomen van 0,6 naar 0,9, blijkt uit het onderzoek van SSI. Dit betekent dat elke coronapatiënt gemiddeld 0,9 anderen besmet. Duizend patiënten besmetten zo bijvoorbeeld negenhonderd mensen.
Halverwege april opende Denemarken kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot twaalf jaar. Psychologen, tattooshops, tandartsen, fysiotherapeuten, rechtbanken en andere sectoren volgden niet veel later. Cafés en restaurants blijven voorlopig dicht.
'Geen tekenen dat uitbraak versnelt'
Ondanks de gestegen besmettingsgraad, zegt SSI dat er "geen tekenen zijn dat de uitbraak versnelt".
De Deense premier Mette Frederiksen zei woensdag dat de verspreiding van het virus in Denemarken "onder controle" is. Voor 10 mei presenteert ze een plan met verdere versoepelingen.
De licht gestegen besmettingsgraad betekent niet dat er een nieuwe besmettingsgolf aankomt, zegt infectieonderzoeker Christian Wejse van de Universiteit Aarhus: "We maakten ons daar wel zorgen om, maar ik zie daar geen enkel bewijs van."
Wereldwijd houden regeringen de besmettingsgraad nauwlettend in de gaten. Is het cijfer lager dan 1, dan komen er elke dag minder nieuwe besmettingen bij.
Het gestegen reproductiecijfer zorgt daarom misschien toch dat Deense politici voorzichtiger zullen omgaan met mogelijke nieuwe versoepelingen.

Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties