De besmettingsgraad in Denemarken is gestegen sinds de versoepeling van de coronamaatregelen halverwege april, meldt het Deense instituut voor besmettelijke ziektes (SSI). Van een versnelling van de verspreiding zou echter geen sprake zijn.

Denemarken ging als een van de eerste landen in Europa in lockdown. Het versoepelde daarna als eerste land buiten Azië ook weer de maatregelen.

Sinds de versoepelingen is de besmettingsgraad toegenomen van 0,6 naar 0,9, blijkt uit het onderzoek van SSI. Dit betekent dat elke coronapatiënt gemiddeld 0,9 anderen besmet. Duizend patiënten besmetten zo bijvoorbeeld negenhonderd mensen.

Halverwege april opende Denemarken kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot twaalf jaar. Psychologen, tattooshops, tandartsen, fysiotherapeuten, rechtbanken en andere sectoren volgden niet veel later. Cafés en restaurants blijven voorlopig dicht.

'Geen tekenen dat uitbraak versnelt'

Ondanks de gestegen besmettingsgraad, zegt SSI dat er "geen tekenen zijn dat de uitbraak versnelt".

De Deense premier Mette Frederiksen zei woensdag dat de verspreiding van het virus in Denemarken "onder controle" is. Voor 10 mei presenteert ze een plan met verdere versoepelingen.

De licht gestegen besmettingsgraad betekent niet dat er een nieuwe besmettingsgolf aankomt, zegt infectieonderzoeker Christian Wejse van de Universiteit Aarhus: "We maakten ons daar wel zorgen om, maar ik zie daar geen enkel bewijs van."

Wereldwijd houden regeringen de besmettingsgraad nauwlettend in de gaten. Is het cijfer lager dan 1, dan komen er elke dag minder nieuwe besmettingen bij.

Het gestegen reproductiecijfer zorgt daarom misschien toch dat Deense politici voorzichtiger zullen omgaan met mogelijke nieuwe versoepelingen.

Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan
113
Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.