Het kabinet stelt maximaal 10 miljoen euro beschikbaar voor het Nederlandse steunfonds voor zorgverleners die ten tijde van de coronapandemie arbeidsongeschikt raken en voor nabestaanden van overleden zorgmedewerkers. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan NU.nl.

Het initiatief in kwestie is het Zorg na Werk in Coronazorg-fonds (ZWiC), dat inmiddels al ruim 3 miljoen euro heeft opgehaald. 2,5 miljoen hiervan is gedoneerd door het Verbond van Verzekeraars.

Het ministerie van Volksgezondheid zal het uiteindelijk opgehaalde bedrag verdubbelen, tot een maximumbijdrage van 10 miljoen euro.

"Gezien de unieke situatie waarin we met de pandemie beland zijn en de waardering die onze mensen die werken in de zorg verdienen, heeft het kabinet daarom besloten een bijdrage te leveren aan dit particuliere initiatief", aldus de woordvoerder.

Het ZWiC werd begin april opgericht door twee Utrechtse artsen voor zorgverleners die werken met COVID-19-patiënten en de eventuele nabestaanden van deze zorgverleners. Particulieren kunnen via de website een donatie bijdragen.

Negen zorgverleners overleden door coronavirus

Afgelopen week werd bekend dat tot nu toe negen zorgmedewerkers zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is echter niet te achterhalen of de overledenen het virus tijdens hun werk of daarbuiten hebben opgelopen.

"Het gemis van een naaste is niet uit te drukken in geld. Dat neemt niet weg dat een overlijden ook een financiële impact heeft op de nabestaanden", aldus de woordvoerder. "Het ministerie van VWS wenst de familie en andere nabestaanden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies."

Of de overheid zelf de nabestaanden van deze zorgmedewerkers ook gaat compenseren, is nog onduidelijk. In het Verenigd Koninkrijk gebeurt dit wel. Daar krijgen families van overleden zorgmedewerkers elk 60.000 pond (ongeveer 69.000 euro).

Verbetering: In de eerste versie van dit bericht stond dat het kabinet al 10 miljoen euro beschikbaar had gesteld voor het fonds en dit zou verdubbelen naar 20 miljoen. Dit was een onjuiste interpretatie van NU.nl (het kabinet had nog geen geld beschikbaar gesteld) en hebben we op basis van informatie van het ministerie aangepast naar een aanvulling van het bedrag tot maximaal 10 miljoen euro. Later bleek deze door het ministerie verstrekte informatie echter onjuist. Het ministerie zal het door het fonds ingezamelde bedrag verdubbelen tot een eigen bijdrage van maximaal 10 miljoen euro.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.