Het College van procureurs-generaal werkt aan een landelijk beleid hoe om te gaan met de duizenden rechtszaken die niet door zijn gegaan als gevolg de coronacrisis. Dat laat een woordvoerder vrijdag desgevraagd weten aan NU.nl

De woordvoerder bevestigt dat er de afgelopen weken zaken zijn geseponeerd "zoals het gebruikelijke praktijk is om af te wegen welke zaken een strafrechtelijke afdoening verdienen".

Advocaten zoals Job Knoester lieten op Twitter echter weten dat het OM afzag van vervolging van hun cliënten met als motivering de coronacrisis.

Het OM laat weten dat bij de afweging een zaak te seponeren er "wordt gekeken naar de aard van het gepleegde feit, het jaar waarin het is gepleegd en de persoon van de verdachte", aldus de woordvoerder.

Het zou gaan om zaken waar maximaal 500 euro boete of een taakstraf van veertig uur op staat. "Dit soort beslissingen worden niet lichtvoetig genomen en verschillen niet met de tijd voor de uitbraak van het coronavirus.

Uitgangspunt blijft verdachten straffen

Het OM voegt hieraan toe dat het uitgangspunt blijft dat verdachten hun straf niet zullen ontlopen. Zodra het landelijke beleid klaar is, zal dit naar buiten worden gebracht.

De achterstand is als gevolg van het sluiten van rechtbanken inmiddels flink opgelopen. Volgens het NRC blijkt uit een vertrouwelijk politierapport dat het om inmiddels 40.000 strafzaken gaat.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.