Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf 1 mei het codewoord 'masker 19' bij apotheken noemen om hulp te vragen. Dat maakten minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP vrijdag bekend. Het initiatief is opgezet omdat de quarantainemaatregelen tot een verhoogde kans op huiselijk geweld leiden.

Huiselijk geweld kan normaliter gemeld worden bij Veilig Thuis of - in levensbedreigende situaties - bij de politie. Nu door het coronavirus veel partners onafgebroken in dezelfde ruimte verblijven, is het lastiger om ongemerkt melding te kunnen maken.

"Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen", aldus minister De Jonge.

Alle apothekers in het land moeten actie ondernemen als iemand het codewoord 'masker 19' gebruikt. Als het slachtoffer alleen is, wordt samen met de apotheker in een aparte ruimte naar Veilig Thuis gebeld. Wanneer het slachtoffer niet alleen is, neemt de apotheker zelf contact op met het advies- en meldpunt.

Vrees voor toename huiselijk geweld door coronamaatregelen

Betrokken organisaties uitten eerder hun zorgen vanwege de vrees dat slachtoffers geweld nu moeilijker kunnen melden doordat partners nu constant bij elkaar in de buurt zijn. In Nederland was er nog geen sprake van een toename van het aantal meldingen over huiselijk geweld, schreef NU.nl al eerder.

Eerder werd in Frankrijk en Spanje hetzelfde codewoord geïmplementeerd. Beide landen zagen het aantal meldingen met respectievelijk een derde en zelfs de helft stijgen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.