De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag tijdens een persconferentie gezegd dat hij er serieus rekening mee houdt dat het coronavirus afkomstig is uit een Chinees laboratorium, maar weigerde iets los te laten over het bewijs dat daarvoor zou zijn.

Trump claimt echter wel bewijs te hebben hebben gezien dat hem een "hoge mate van vertrouwen" gaf dat het virus ontstaan is in het virologisch instituut in Wuhan.

Hij kon daar echter geen details over delen. "Ik mag daar niets over zeggen", aldus Trump, die zich daarbij beriep op een nog lopend onderzoek.

Het virologisch instituut heeft de beschuldiging ontkend. Medewerkers van het Witte Huis zijn bovendien lang niet zo stellig als de president dat het virus in het Chinese laboratorium is ontstaan; de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei dat het niet bekend is of het virus uit het laboratorium afkomstig is.

De meeste gezondheidsexperts gaan ervan uit dat het virus afkomstig is van een dier en dat het op een markt in Wuhan waar wilde dieren worden verhandeld, is overgesprongen op mensen.

Trump: 'Bewijs dat coronavirus uit Chinees lab komt'
43
Trump: 'Bewijs dat coronavirus uit Chinees lab komt'

Trump: 'Wellicht heeft iemand iets opzettelijk gedaan?'

Deze bewering van Trump volgt op eerdere beschuldigingen van de Amerikaanse president aan het adres van China met betrekking tot het coronavirus. Zo zei hij eerder dat zijn regering zou onderzoeken of het virus niet kunstmatig gefabriceerd is door de Chinese overheid en per ongeluk ontsnapt is.

"We gaan het allemaal uitzoeken", aldus Trump donderdag. "Er is iets vreselijks gebeurd. Of het nu een fout is geweest of een opeenstapeling van fouten. Of heeft wellicht iemand iets opzettelijk gedaan?"

In de Verenigde Staten zijn ruim een miljoen coronabesmettingen geregistreerd en meer dan 60.000 COVID-19-patiënten overleden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.