
Veel vragen rond mogelijk nieuwe kinderziekte, ook patiënten in Nederland
In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen overleden aan de gevolgen van de ziekte, bevestigde gezondheidsminister Matt Hancock eerder deze week. Ook Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten kregen met de ziekte te maken. Daar zijn geen sterfgevallen bekend.
De ziekte kwam in beeld doordat artsen in die landen het aantal kinderen in ziekenhuizen en op intensivecareafdelingen zagen toenemen. De jonge patiënten hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten, die gepaard gingen met hevige koorts. Enkelen hadden long- en hartproblemen.
Kuijpers: "Sindsdien is de vraag of we te maken hebben met een nieuwe of bestaande ziekte." Deskundigen en experts wezen al snel naar de zeer zeldzame ziekte van Kawasaki, waarbij al deze symptomen kunnen opspelen. "Het gevaar speelt dan vooral rond de ontstoken bloedvaten. Als dit gebeurt in de hartstreek, kan dat fatale gevolgen hebben", legt Pieter Fraaij van het Erasmus MC uit.
'Ziekte is zeer goed behandelbaar'
Mildere klachten van de ziekte van Kawasaki zijn volgens Fraaij gezwollen ledematen, een dikkere tong, rode ogen en gebarsten lippen. Bij een snelle ontdekking kan een kind er door toediening van antistoffen weer snel bovenop komen.
Bij de grootste groep patiënten gaat de ziekte vanzelf over. Zij krijgen alleen koorts. "Wij zien alleen de ernstige gevallen", vertelt Kuijpers. In de ernstigste gevallen krijgt een kind last van long- en hartproblemen. Dat is in Nederland nog niet gebeurd. "Maar ook die problemen zijn met standaardmedicijnen te bestrijden, waarna een kind snel herstelt", aldus Kuijpers.
Volgens beide experts is het totale ziektebeeld een zeldzaam fenomeen. Hoewel de symptomen overeenkomen met die van de ziekte van Kawasaki, is het volgens zowel Kuijpers als Fraaij nog veel te vroeg om te concluderen dat het om deze ziekte gaat. "Er is een gebrek aan medisch bewijs", legt Fraaij uit.
'Dat coronavirus verantwoordelijk is, kan nog niet worden bewezen'
Diverse deskundigen vermoeden dat er een link is tussen het coronavirus en de plotselinge toename van het aantal kinderen met het zeldzame ziektebeeld.
Een deel van de kinderen werd namelijk positief getest op het virus. Velen van hen waren koortsig, een veelvoorkomend ziektebeeld bij COVID-19. Volgens experts is daarom mogelijk sprake van nieuw ontdekte gevolgen van het virus voor kinderen.
Een andere groep zieke kinderen testte echter negatief op het virus en dat ontkracht de bovenstaande theorie juist. Kuijpers voegt eraan toe dat andere infecties ook symptomen als plotselinge hartproblemen en bloeddrukdaling kunnen veroorzaken.
Ook in het Amsterdam UMC kon de "opvallende link tussen de ziektepresentatie en het coronavirus" nog niet hardgemaakt worden. Onderzoek naar bijvoorbeeld de keel of ontlasting leverde geen overtuigende resultaten op, terwijl nu een aantal patiënten op de vorming van antistoffen wordt getest. Fraaij en Kuijpers: "Er is nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen."
Artsen in Nederland zijn op grote schaal op de hoogte van de met vraagtekens omgeven ziekte. "Het nieuws heeft zich als een lopend vuurtje verspreid."
NUjij: Uitgelichte reacties