Een op de drie Nederlandse gemeenten lukt het niet om voor 2020 een sluitende begroting te maken, wat verergerd wordt door de gemiste inkomsten vanwege de coronamaatregelen, zo blijkt donderdag uit onderzoek van NRC.

De krant bekeek de financiën van de Nederlandse gemeenten, las de toezichtbrieven van de provincies en sprak met een tiental gemeenten over de financiële situatie. Daaruit bleek dat ruim een kwart van de gemeenten niet of minder goed in staat is om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Door de coronamaatregelen lopen de gemeenten nu miljoenen aan parkeerinkomsten, toeristenbelastingen en belastingen voor ondernemers mis, wat niet helpt hun begroting sluitend te maken.

De gemeenten hebben vooral tekorten in de jeugdzorg, bijstand en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die ouderen ondersteunt langer thuis te blijven wonen.

Negen gemeenten krijgen tot 2023 geen begroting rond

De besturen van de provincies, die toezien op de financiën van de gemeenten, maken zich al langer zorgen om de begrotingen van gemeenten. Volgens NRC kunnen negen gemeenten tot 2023 geen enkel jaar hun begroting sluitend krijgen, waaronder Middelburg, Vlissingen, Den Haag en Assen.

De gemeente Middelburg zou in de eerste drie weken van de coronamatregelen al een kwart miljoen euro aan parkeerinkomsten zijn misgelopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Financiën spraken vorige week met de Nederlandse gemeenten af dat de tekorten door de coronamaatregelen zullen worden gecompenseerd. Voor de structurele tekorten zijn geen afspraken gemaakt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.