De zaterdag van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis staat in het teken van videobelafspraken waarin de versoepeling van de forse coronamaatregelen per maandag centraal staat, schrijft The Guardian. Het land wordt alom geprezen voor de manier waarop het de crisis, nog voor deze echt kon opspelen, de kop heeft ingedrukt.

In het land met bijna elf miljoen inwoners zijn tot dusver een schamele 2.490 besmettingen aan het licht gekomen en stierven 130 personen. Een grote uitbraak had voor Griekenland desastreuze gevolgen gehad, gezien de precaire staat van de economie en het zorgstelsel dat volgens deskundigen gemakkelijk overweldigd kan worden.

Het coronavirus deed eind januari zijn intrede op het Europese vasteland, met besmettingen in Frankrijk en Duitsland. Waar veel landen wachtten, ging Griekenland op 10 maart - toen het coronavirus 'pas' vijf doden en nog geen honderd besmettingen had veroorzaakt - al over tot sluiting van scholen. Daags daarna volgden restaurants, winkelcentra en musea, terwijl ook de rest van de horeca aan banden werd gelegd.

Grieken die sinds medio maart zonder zwaarwegende reden naar buiten gaan, riskeren een boete van om en nabij de 150 euro - een torenhoog bedrag in het land waar het gemiddelde salaris lager ligt dan in West-Europa. Supermarkten zijn nog wel open, maar onder strikte voorwaarden: slechts één persoon per 15 vierkante meter.

Strenge maatregelen en goede informatievoorziening

De overheid wordt geprezen vanwege haar proactieve optreden. Naast strenge maatregelen werd ook de informatievoorziening naar de bevolking toe op gang gezet, met (televisie)campagnes en op vrijwel elk denkbaar platform de oproep thuis te blijven.

Economische klappen werden voor lief genomen, mede door de zorgwekkende situatie bij de Italianen die vanaf medio maart vol getroffen werden door de coronacrisis. De premier noemde een recessie al snel "onvermijdelijk" en durft geen uitspraken te doen over de rode cijfers die het land gaat schrijven.

Wel waren er vanuit de internationale gemeenschap zorgen over de enorme vluchtelingenkampen in Griekenland. Tientallen asielzoekers raakten er in rap tempo besmet, mede doordat er onvoldoende hygiënische middelen aanwezig waren. Griekenland vroeg meermaals om hulp vanuit de EU om de migranten te kunnen beschermen tegen het virus. Het dossier is nog steeds een pijnpunt.

Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan
113
Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan

Lockdown wordt na bijna twee maanden op 4 mei beëindigd

Griekenland wilde de lockdown maandag al beëindigen. Die datum werd donderdag toch nog een week opgeschoven, waarmee het land zijn voorzichtigheid in stand houdt. Mitsotakis lijkt nu toch voor die tijd al een aantal versoepelingen door te willen voeren.

In de wandelgangen wordt gesproken over het vroegtijdig heropenen van kappers. Persbureau Reuters berichtte al meerdere malen dat er bij haarsalons in Griekse steden enorme wachtlijsten zijn ontstaan en omschrijft de heropening als een "forse psychologische steun in de rug".

De versoepelingen zullen als een verademing worden gezien door de Griekse bevolking, die aan het einde van de lockdown bijna twee maanden met quarantainemaatregelen te maken heeft gehad. Maandag moet de kogel door kerk zijn en richten de bijna elf miljoen Grieken hun blik weer op Mitsotakis, die dan vermoedelijk de versoepelingen toelicht in een persconferentie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.