Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt zaterdag in de dagelijkse update honderd nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Dat zijn er minder dan een week eerder, toen 129 nieuwe opnames werden gerapporteerd.

Sinds vrijdag zijn er 120 nieuwe COVID-19-doden geregistreerd. Ook dat aantal is kleiner dan vorige week zaterdag, toen 142 sterfgevallen werden gemeld. In totaal zijn nu 4.409 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

De slachtoffers die sinds de update van vrijdag zijn doorgegeven aan het RIVM, zijn hoogstwaarschijnlijk niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden: tussen het overlijden van de patiënt en het tijdstip waarop het RIVM de melding ontvangt, kunnen enkele dagen zitten.

Ook werden er 655 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale aantal is opgelopen tot 37.190. Het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt hoger, omdat niet alle coronapatiënten zich kunnen laten testen. Vooral zorgmedewerkers, ziekenhuispatiënten, bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen en andere kwetsbare personen worden getest.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken, aldus het RIVM. Zowel het aantal nieuwe meldingen per dag als het aantal gemelde overleden patiënten vertoont een dalende lijn.

Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan
113
Hoe een 'tweede golf' van besmettingen fout kan gaan

Oversterfte neemt af

Vrijdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in de week van 13 tot en met 19 april ongeveer twaalfhonderd meer mensen overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar.

Die oversterfte wijst erop dat flink meer mensen aan de gevolgen van het coronavirus overlijden dan dagelijks wordt gemeld, zo stellen het CBS en het RIVM. De oversterfte in Nederland nam wel af. In de afgelopen weken kwam het cijfer telkens tussen de achttienhonderd en tweeduizend uit.

Het RIVM en het CBS vergelijken het aantal overledenen in een week met het gemiddelde aantal doden in de eerste tien weken van dit jaar, omdat toen het coronavirus nog niet was uitgebroken in Nederland.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.