Minder met het coronavirus besmette ouderen komen op de intensive care (ic) terecht, concludeert Trouw maandag op basis van cijfers van stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoewel in maart ruim een op de drie coronapatiënten op de ic ouder was dan zeventig jaar, slonk dat aandeel in april naar een op de vier.

De laatste tijd belanden minder ouderen met een besmetting in het ziekenhuis. Volgens cijfers van het RIVM was op 23 maart 41 procent van de in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten 75 jaar of ouder. Van de patiënten die tussen 8 en 16 april werden opgenomen, was minder dan 30 procent 75 jaar of ouder.

Daarnaast worden minder besmette ouderen doorverwezen naar de ic, concludeert Trouw op basis van de gemiddelde leeftijd van coronapatiënten op de ic's. In maart was de grootste groep coronapatiënten op de ic tussen de 70 en 75 jaar. In april waren de meeste patiënten tussen de 60 en 65 jaar.

Van de ruim duizend tachtigplussers die in de afgelopen twee maanden met een besmetting in het ziekenhuis werden opgenomen, zijn enkele tientallen doorverwezen naar de ic.

'Ouderen waarschijnlijk vaker thuis behandeld'

Het aantal ouderen op de ic is waarschijnlijk gedaald doordat zieke ouderen vaker thuis worden behandeld, schrijft de krant. Sinds 27 maart hanteren artsen een nieuwe leidraad voor het opnemen van ouderen met het coronavirus. Zo wordt samen met de patiënt en familieleden besproken of een eventuele ziekenhuisopname zinvol is.

"Er is nu een scherpere selectie aan de poort", zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie (ouderengeneeskunde in ziekenhuizen) verbonden aan het Nijmeegse Radboudumc. "Zieke en kwetsbare ouderen blijven vaker thuis en krijgen daar eventueel zuurstof en medicijnen", vertelt hij aan Trouw.

Dat ouderen minder snel worden opgenomen, kan een verklaring zijn voor de afname in het aantal coronapatiënten op de ic-afdelingen. Zondag was de uitstroom voor de achtste dag op rij groter dan de instroom. In totaal lagen er zondag 1.176 coronapatiënten op Nederlandse ic's.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.