Het kabinet draagt 50 miljoen euro bij aan internationaal onderzoek naar een coronavaccin, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) woensdag in een Kamerbrief (pdf).

Het bedrag gaat naar de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een organisatie die onafhankelijk onderzoek naar vaccins financiert via donaties. Volgens De Jonge is CEPI een "innovatief wereldwijd partnerschap tussen openbare, particuliere, filantropische en maatschappelijke organisaties".

CEPI denkt dit jaar 875 miljoen dollar (zo'n 804 miljoen euro) nodig te hebben voor onderzoek, een bedrag dat inmiddels voor zo'n 80 procent binnen is, vooral door donaties van lidstaten van de Europese Unie.

Volgens De Jonge is voor de ontwikkeling van een vaccin in 2021 nogmaals een bedrag, dat kan oplopen tot 1 miljard dollar, nodig. Hij laat weten dat Nederland ook in de volgende onderzoeksfase zal investeren.

De zo snel mogelijke ontwikkeling van een veilig en effectief vaccin tegen COVID-19 heeft volgens De Jonge de hoogste prioriteit. De Jonge erkent in de brief dat de ontwikkeling en productie van een vaccin een "complex internationaal traject" is. Om de Nederlandse kennis, ervaring en faciliteiten zo doelmatig mogelijk in te zetten, heeft hij speciaal gezant Feike Sijbesma gevraagd om zich ook in te zetten voor de ontwikkeling van een vaccin.

Sijbesma, voormalig topman van chemie- en technologiebedrijf DSM, is drie weken geleden door het kabinet aangesteld om als speciaal coronagezant te onderzoeken hoe de testcapaciteit kan worden opgevoerd.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.