
Kabinet draagt 50 miljoen bij aan internationaal onderzoek coronavaccin
Meld je aan
Het bedrag gaat naar de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een organisatie die onafhankelijk onderzoek naar vaccins financiert via donaties. Volgens De Jonge is CEPI een "innovatief wereldwijd partnerschap tussen openbare, particuliere, filantropische en maatschappelijke organisaties".
CEPI denkt dit jaar 875 miljoen dollar (zo'n 804 miljoen euro) nodig te hebben voor onderzoek, een bedrag dat inmiddels voor zo'n 80 procent binnen is, vooral door donaties van lidstaten van de Europese Unie.
Volgens De Jonge is voor de ontwikkeling van een vaccin in 2021 nogmaals een bedrag, dat kan oplopen tot 1 miljard dollar, nodig. Hij laat weten dat Nederland ook in de volgende onderzoeksfase zal investeren.
De zo snel mogelijke ontwikkeling van een veilig en effectief vaccin tegen COVID-19 heeft volgens De Jonge de hoogste prioriteit. De Jonge erkent in de brief dat de ontwikkeling en productie van een vaccin een "complex internationaal traject" is. Om de Nederlandse kennis, ervaring en faciliteiten zo doelmatig mogelijk in te zetten, heeft hij speciaal gezant Feike Sijbesma gevraagd om zich ook in te zetten voor de ontwikkeling van een vaccin.
Sijbesma, voormalig topman van chemie- en technologiebedrijf DSM, is drie weken geleden door het kabinet aangesteld om als speciaal coronagezant te onderzoeken hoe de testcapaciteit kan worden opgevoerd.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties