De Nederlandse regering heeft in de afgelopen jaren tot drie keer toe niets gedaan met dringende adviezen om met een plan van aanpak te komen voor als er een wereldwijde pandemie uitbreekt, zo blijkt woensdag uit een reconstructie van Trouw.

Sinds de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 kreeg Nederland tot drie keer toe het advies om de kennis over pandemieën te bundelen en internationale samenwerking te zoeken, schrijft de krant.

In 2018 schreef gezondheidsadviseur Ger Steenbergen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid nog een advies over hoe Nederland zich kan wapenen tegen een pandemie.

Steenbergen concludeerde dat Nederland over grote kennis en ervaring op het gebied van signaleren en bestrijden van epidemieën beschikt, maar dat daar door de totale versnippering nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Hij pleitte toentertijd voor internationale samenwerking om tot een gezamenlijke strategie te komen.

Nederland 'medeschuldig' aan problemen WHO

In 2016 stond in een evaluatie van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie dat Nederland door de weigering om samen te werken "medeschuldig" zou zijn aan de problemen bij wereldgezondheidsorganisatie WHO, die steeds te laks zou reageren op epidemieën. Ook Instituut Clingendael oordeelde in dat jaar dat een coherentere Nederlandse reactie nodig is.

Steenbergen zegt nu in Trouw dat uit een verschil in visie tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat er niets met die adviezen gedaan is. "VWS vindt dat zij gaat over de Nederlandse gezondheidssituatie en dat de internationale gezondheidssituatie onder Buitenlandse Zaken valt. Maar dat departement ziet gezondheid niet als internationaal thema."

Door het uitblijven van internationale samenwerking zijn landen overvallen door het coronavirus en is er geen gemeenschappelijk beleid of gemeenschappelijke visie over hoe uit deze crisis te komen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.