Kwekers in Bollenstreek halen velden leeg om mensen te weren
Meld je aan
Een woordvoerder van netwerkorganisatie Flower Science heeft aan NU.nl een bericht van Omroep West hierover bevestigd.
Het is nog niet duidelijk om hoeveel kwekers het precies gaat. "Maar het initiatief wordt breed gedragen door de kwekers in de streek", stelt een woordvoerder. "Gezondheid gaat nu boven alles. Als de sector zijn steentje kan bijdragen door de bloemen nu af te snijden, dan doen wij dat. Alle aantrekkelijke bollenvelden zullen er volgende week niet meer zijn."
De actie zal nadelige gevolgen hebben, erkent de zegsvrouw. "Het toerisme is zeker een bron van inkomsten voor de kwekers", legt ze uit. "Maar de bollen zijn de core business. De bloemen krijgen nu het signaal dat alle voedingsstoffen weer terug naar de bol kunnen om ze daar op te slaan."

Drukte bij bollenvelden in Lisse ondanks oproep burgemeester
Wegafzettingen en dranghekken demotiveerden mensen niet
De afgesneden bloemen zullen in het veld de komende dagen verdorren. Normaal doen de kwekers dit pas als de bloemen helemaal zijn uitgebloeid, in de loop van mei.
De gemeenten Lisse en Hillegom hadden de afgelopen weken al geprobeerd de dagjesmensen te demotiveren met het plaatsen van dranghekken en wegafzettingen, maar dit had maar beperkt effect. De Bollenstreek bleef de afgelopen weken een aantrekkelijke bestemming voor dagjesmensen.
Burgemeester Lisse is trots op haar ondernemers
Burgemeester Lies Spruit van Lisse steunt de kwekers in haar gemeente en is maandagmiddag meteen naar de bollenvelden gegaan om deze groep een hart onder de riem te steken.
"Ik vind het geweldig om te zien dat onze ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen", stelt zij aan NU.nl. "Het is ontzettend fijn om te zien dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en kijken hoe zij kunnen bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het virus."
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties