Het aantal nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is maandag met 86 kleiner dan een week eerder (101), zo blijkt uit de dagelijkse COVID-19-update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (147) is kleiner dan vorige week maandag (260).

Met de 86 nieuwe meldingen staat het aantal personen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus op een totaal van 2.823.

De nieuwe cijfers van het RIVM betreffen niet het daadwerkelijke aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen: het gaat alleen om de meldingen die bij het instituut zijn binnengekomen, en daar zit een vertraging in.

In totaal zijn nu 26.551 personen positief getest op het virus, een stijging van 964 ten opzichte van zondag. Het werkelijke aantal besmettingen ligt nog hoger, omdat niet alle coronapatiënten getest worden.

Totale aantal sterfgevallen mogelijk twee keer zo groot

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat het totale aantal sterfgevallen mogelijk twee keer zo hoog ligt als het RIVM tot nu toe heeft gemeld.

Het CBS houdt het totale aantal overledenen per week bij en zet dat af tegen het gemiddelde aantal sterfgevallen in de eerste tien weken van dit jaar. Deze oversterfte kwam vorige week uit op ongeveer tweeduizend doden. Ongeveer duizend van die sterfgevallen werden geregistreerd door het RIVM.

Daar moet wel bij gezegd worden dat het CBS geen informatie geeft over de doodsoorzaak. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de oversterfte volledig aan het coronavirus toe te schrijven is.

Het RIVM kijkt, net zoals bij een griepgolf, uiteindelijk vooral naar de cijfers van de oversterfte. De dagelijkse update is overigens wel belangrijk voor de statistieken en bevat cijfers over het aantal doden van wie zeker is dat zij met het coronavirus besmet waren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.