
Minder nieuwe coronadoden gemeld (115) dan vorige week vrijdag
Meld je aan
De nieuwe cijfers van het RIVM betreffen niet het daadwerkelijke aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen: het gaat alleen om de meldingen die bij het instituut zijn binnengekomen, en daar zit een vertraging in.
Het aantal bevestigde besmettingen is wederom gestegen, tot 23.097. Sinds donderdag zijn er 1.335 bevestigde besmettingen gemeld bij het RIVM. Bijna een kwart van alle tot nu toe gemelde COVID-19-patiënten komt uit Noord-Brabant. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel klein.
Doden en ziekenhuisopnames per datum
Kwart van coronapatiënten is zorgmedewerker
Het RIVM heeft ook gekeken naar de besmettingsgraad onder zorgmedewerkers. Landelijk gezien is 24 procent van de bevestigde COVID-19-patiënten zorgmedewerker. De verdeling verschilt echter sterk per regio; zo is in Noord-Brabant 11 procent van de patiënten zorgmedewerker en ligt dat percentage in Groningen op 56.
Sinds 6 april wordt er meer getest. Die uitbreiding van het aantal tests is vooral bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers in de gehandicaptenzorg en thuiszorgmedewerkers.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
Totale aantal sterfgevallen mogelijk twee keer zo groot
Uit cijfers van het Centraal voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat het totale aantal sterfgevallen mogelijk twee keer zo hoog ligt als het RIVM tot nu toe heeft gemeld.
Het CBS houdt het totale aantal overledenen per week bij en zet dat af tegen het gemiddelde aantal sterfgevallen in de eerste tien weken van dit jaar. Deze oversterfte kwam vorige week uit op ongeveer tweeduizend doden. Ongeveer duizend van die sterfgevallen werden geregistreerd door het RIVM.
Wel moet erbij worden gezegd dat het CBS geen informatie geeft over de doodsoorzaak. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de oversterfte volledig aan het coronavirus toe te schrijven is.
Het RIVM kijkt, net zoals bij een griepgolf, uiteindelijk vooral naar de cijfers van de oversterfte. De dagelijkse update is overigens wel belangrijk voor de statistieken en bevat de cijfers van het aantal doden van wie zeker is dat zij met het coronavirus besmet waren.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties