
Vier manieren om je favoriete eettent of bar te steunen
Koop een waardebon
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte het platform Help de Horeca. Daar kun je een waardebon van een van de bijna zevenduizend deelnemende restaurants en cafés kopen. Op die manier verdienen de uitbaters nu wat geld om de vaste lasten te kunnen dragen en krijgen gasten een maaltijd of borrelplank zodra de horecagelegenheden weer opengaan.
De KHN laat weten dat het om een oplossing voor de korte termijn gaat. De horecaondernemers moeten er immers in de toekomst een tegenprestatie voor leveren die ze geld kost. "Maar we verwachten dat niet alle consumenten tegelijkertijd hun bon zullen inleveren en dat ze wellicht meer besteden dan het bedrag van de waardebon", licht een woordvoerder van de KHN toe.
Via Help de Horeca zijn intussen 25.000 vouchers verkocht voor een totaalbedrag van zo'n 1,2 miljoen euro. "Dat lijkt veel. Maar als we het over de 6.590 zaken verdelen, is het maar een klein bedrag per zaak", zegt de woordvoerder. "We gaan het de komende weken nog meer onder de aandacht brengen."
Doe mee aan een benefietquiz
Nu alle kroegen gesloten zijn, zitten ook pubquizmakers en presentatoren werkloos thuis. De broers Willem, Jeroen en Robin Brouwer van De Andere Quiz besloten daarom hun quiz online voort te zetten. Zij zenden nu al bijna een maand lang iedere zaterdagavond een pubquiz uit via Twitch. Meedoen is gratis, maar deelnemers kunnen wel een bedrag doneren aan hun favoriete restaurant of café.
Wij geven door aan de horecazaken wie er wil doneren en zij sturen die mensen dan een Tikkie.
"Op het inschrijfformulier kies je aan welke horecazaak je wil doneren", zegt Willem Brouwer. "Wij geven dat door aan die cafés en restaurants, en zij sturen je dan na afloop van de quiz een Tikkie. Zo is het meteen voor iedereen inzichtelijk dat wij er zelf niets aan verdienen."
De Andere Quiz haalde in drie edities ruim 200.000 euro op voor 1.030 horecazaken door het hele land. Je kunt kiezen uit een lijst van deelnemende kroegen of cafés of zelf doorgeven aan welk café je wil doneren. "Geef het dan wel even van tevoren bij dat café aan", zegt Brouwer.
Bestel een bierpakket of maaltijd
Veel cafés, restaurants en enkele bars vinden manieren om hun drankjes en maaltijden toch nog bij hun gasten te krijgen. Bijvoorbeeld via bezorgservices zoals Thuisbezorgd, Uber Eats of Dropper of via afhaalloketten. Zo biedt speciaalbiercafé Mout in Groningen 'survivalpakketten' aan met daarin verschillende bieren, worst, kaas, een glas, merchandise en onderzetters.
Brouwerij De Leckere in Utrecht bezorgt soortgelijke pakketten met bier en borrelhapjes, die je vervolgens tijdens een online bierproeverij met de sommeliers van de brouwerij kunt proeven. Het kan dus lonen om aan je favoriete restaurant te vragen of je eten kunt laten bezorgen of afhalen.
'Gewoon' doneren
Als je favoriete restaurant of café geen bezorg- of afhaalmogelijkheid heeft, is er altijd nog de mogelijkheid om direct te doneren zonder daar een tegenprestatie voor te verwachten. Dat kan bijvoorbeeld op het platform Wees geen krent en red jouw favoriete eettent, dat al bijna 30.000 euro ophaalde voor de horeca. Iedere bezoeker kan op dit platform een horecazaak toevoegen die hij of zij wil steunen.
Het donatieplatform werd opgezet door ontwerpbureau Lama Lama. De organisatie stelt dat de volledige opbrengst naar de horeca gaat, maar dat de transactiekosten van betaaldienstverlener Mollie worden verrekend met de donaties.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen. Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.