Defensie is dinsdag gestart met het ondersteunen van drie distributiecentra van Voedselbanken Nederland, zodat die weer levensmiddelen kunnen leveren. De drie locaties moesten onlangs vanwege de uitbraak van het coronavirus noodgedwongen de deuren sluiten.

Meer dan veertig militairen bieden tot uiterlijk 1 juli hulp op de locaties in Amsterdam, Haaglanden en Tilburg. Naar verwachting zullen de distributiecentra voor die tijd weer zelfstandig levensmiddelen op de juiste plek kunnen krijgen.

Defensie meldt dat het om militaire steunverlening in het openbaar belang gaat. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) had hierom verzocht, omdat de drie distributiecentra vanwege het coronavirus noodgedwongen moesten sluiten.

Bij de locaties zijn relatief veel oudere vrijwilligers actief, van wie een deel vanwege het coronavirus thuisblijft. Daarnaast waren er in de afgelopen weken minder donaties doordat supermarkten met hamstergedrag te maken kregen en veel horecagelegenheden die dicht moesten.

De distributiecentra krijgen nu hulp bij het op gang brengen van de stroom richting de voedselbanken. De militairen, voornamelijk jonge onderofficieren van de landmacht, ondersteunen en adviseren op het gebied van logistiek en leidinggeven.

Bij Voedselbanken Nederland zijn 170 voedselbanken aangesloten. Die hebben 10 distributiecentra en 515 uitgiftepunten. In totaal maken zo'n twaalfduizend gezinnen gebruik van deze voedselbanken.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.