Er zijn tot dusver veertienhonderd boetes uitgeschreven aan Nederlanders die coronamaatregelen van het kabinet niet opvolgen, meldt de politie dinsdagmiddag. Overige criminaliteitscijfers zijn nog steeds fors lager dan normaal, bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding landelijke politie aan NU.nl.

Het is niet duidelijk welke coronamaatregel Nederlanders het vaakst negeren. Volgens de woordvoerder gaat het vooral om mensen die geen afstand van elkaar houden en in groepen bij elkaar komen.

Door het samenscholingsverbod dat eind maart werd ingevoerd mag men niet meer met meer dan twee personen samenkomen in een openbare ruimte, als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Voor volwassenen geldt een boete van maximaal 400 euro, terwijl minderjarigen tot 95 euro beboet kunnen worden.

Agenten hoeven tegelijkertijd veel minder in actie te komen voor andere incidenten. "Het aantal verkeersongevallen, inbraken en fietsendiefstallen is sterk gedaald, terwijl het aantal meldingen van huiselijk geweld stabiel blijft", aldus de woordvoerder.

Daartegenover staat een forse toename van het aantal burenruzie's en meldingen van geluidsoverlast. Precieze cijfers waren dinsdagmiddag niet bekend.

De aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet gelden tot en met 28 april en kunnen worden verlengd. Evenementen waar grote groepen mensen bij aanwezig zijn, zoals festivals en sportcompetities, zijn stilgelegd tot juni.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.