Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat intensieve zorg in een ziekenhuis nodig heeft, is met 15 gestegen tot 1.424, maakt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) dinsdagmiddag bekend.

De groei van het aantal coronapatiënten op de intensive care neemt al een paar dagen af. Vrijdag steeg het aantal ic-patiënten met ruim 50, zaterdag ging het om een toename van 36 patiënten en zondag en maandag vlakte dat verder af tot respectievelijk 25 en 24 nieuwe patiënten.

Er zijn inmiddels 2.400 plekken beschikbaar op de Nederlandse intensivecareafdelingen. "Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit, noch voor patiënten met COVID-19, noch voor overige patiënten die een bed op de intensive care of in een ziekenhuis nodig hebben", zegt Kuipers.

"Het beeld dat we in Nederland hebben, is dat het relatief rustig is", aldus Bas Leerink, hoofd van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Maar het is nog best fragiel. Er hoeft niet heel veel te gebeuren voordat we weer een enorme stijging gaan zien."

Modellen voorspellen een 'plateaufase'

Kuipers zei maandag al dat de afnemende stijging reden tot optimisme geeft, maar ook dat dit niet betekent dat de beperkende maatregelen snel kunnen worden opgeheven. In dat geval zou er alsnog een piek kunnen ontstaan.

De directeur van het Erasmus MC voorspelt op basis van modellen dat de lichte stijging van het aantal ic-patiënten nog twee weken aanhoudt. "Daarna komen we in een plateaufase, waarin het aantal patiënten redelijk gelijk blijft."

Hoelang die plateaufase duurt, durft Kuipers niet te zeggen. "Dat kan heel lang - wel maanden - duren."

Bijna vijftig Nederlanders in Duitse ziekenhuizen

Kuipers vertelde dat alle Nederlandse ziekenhuizen en regio's een akkoord hebben bereikt over een nieuw Landelijk Platform Zorgcoördinatie. "Dat biedt ons op korte termijn realtime inzicht in de beschikbare plaatsen, zowel op de intensive care als gewone ziekenhuisbedden. Dit gaat ons helpen bij de spreiding van patiënten."

47 Nederlandse ic-patiënten zijn overgebracht naar Duitse ziekenhuizen om de druk op de Nederlandse intensivecareafdelingen wat te verlichten.

Eerder op dinsdag werd bekend dat Duitse ziekenhuizen op dit moment bereid zijn om ruim honderd Nederlandse ic-patiënten op te nemen. Het gaat om ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.