Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland vlakt af. En het aantal nieuwe meldingen over overleden coronapatiënten is behoorlijk afgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag in de dagelijkse update.

Er kwamen 101 sterfgevallen bij. Dat zijn er minder dan de 164 sterfgevallen die op zaterdag werden gemeld en de 115 sterfgevallen die op zondag zijn geregistreerd.

Het RIVM meldt maandag 260 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er iets meer dan zondag (253), maar ten opzichte van de dagen daarvoor (623 op donderdag, 502 op vrijdag en 336 op zaterdag) is er wel sprake van afvlakking.

Overigens is het niet zo dat de 101 coronapatiënten waar het RIVM maandag over bericht allen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Een sterfgeval wordt namelijk niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. In veel gevallen gebeurt dat enkele dagen later. Dat geldt ook voor het aantal nieuwe ziekenhuisopnames.

Sterfgevallen en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Testcapaciteit vanaf maandag verviervoudigd

Het aantal gemelde besmettingen steeg sinds de update van zondag met 952 naar 18.803 patiënten. Overigens ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen (net als het aantal sterfgevallen) hoger, omdat lang niet iedereen met klachten wordt getest.

Wel kunnen meer patiënten en zorgmedewerkers zich vanaf maandag laten testen op COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. De komende dagen en weken wordt het aantal dagelijkse tests namelijk opgeschaald van ruim 4.000 naar ongeveer 17.500.

De extra tests zijn in eerste instantie bedoeld voor zorgmedewerkers en cliënten in de verpleeg-, gehandicapten- en thuiszorg en de ggz. Ook kunnen huisartsen de testen aanbieden aan mensen die tot risicogroepen behoren. Voorheen werden vaak alleen medewerkers en patiënten in ziekenhuizen getest.

Het RIVM heeft vanwege het nieuwe beleid het aantal testlabs uitgebreid van 15 naar 41.

Hoe Nederland omgaat met de druk op de intensive care eind mei
102
Hoe Nederland omgaat met de druk op de intensive care eind mei

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.