Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres heeft in de nacht van zondag op maandag gewaarschuwd voor de "gruwelijke stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen". In meerdere landen zouden hulplijnen twee keer zoveel vrouwen hebben gesproken als normaal, maar Guterres benoemde niet welke landen.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

In Nederland is er vooralsnog geen sprake van significant meer meldingen over huiselijk geweld bij organisatie Veilig Thuis, bleek eerder uit navraag door deze site. De woordvoerder van de organisatie was wel "bezorgd", omdat hulpdiensten minder zicht dan normaal hebben op zaken als huiselijk geweld en kindermishandeling.

Datzelfde steekt ook Guterres. "Hulpverleners zijn overweldigd en onderbemand. Ondersteuningsgroepen missen financiële middelen en opvangcentra voor vrouwen zijn gesloten of vol."

De secretaris-generaal erkent dat lockdowns en quarantainemaatregelen noodzakelijk zijn in de bestrijding van het coronavirus, maar vrouwen worden onbedoeld opgesloten met mishandelaars. Doordat zij zichzelf moeilijk aan het zicht van hun partner kunnen onttrekken, moeten hen meer opties worden aangeboden om melding te maken van huiselijk geweld, redeneert Guterres.

'Introduceer waarschuwingssystemen bij supermarkten'

De VN-baas pleit voor een waarschuwingssysteem bij supermarkten en apotheken, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen zonder dat hun partner gealarmeerd wordt. Daarnaast moeten er meer online services opgezet worden en verdienen mensenrechtenorganisaties een steun in de rug.

Ten slotte moet vervolging van mishandelaars hoog in het vaandel blijven staan en moeten opvangcentra als "essentiële plaats" worden aangemerkt, aldus Guterres. "Maak het beschermen van vrouwen een hoofdzaak in de bestrijding van het coronavirus."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.