De Britse premier Boris Johnson is zondagavond op advies van zijn arts naar het ziekenhuis gegaan om enkele medische tests te ondergaan, zo meldt een woordvoerder van de ambtswoning. Tien dagen geleden werd bij de 55-jarige Johnson het coronavirus vastgesteld. Hij zit sindsdien in thuisisolatie.

De woordvoerder zegt dat er geen medische noodsituatie is, maar dat de ziekenhuisopname uit voorzorg is. Johnson heeft na tien dagen nog steeds last van de symptomen van COVID-19. Afgelopen vrijdag liet hij in een videoboodschap nog weten dat hij koorts had. De verwachting is dat Johnson in ieder geval komende nacht in het ziekenhuis zal doorbrengen.

Johnson heeft nog steeds de leiding over de Britse regering, voegt de woordvoerder eraan toe.

De zwangere verloofde van Johnson, Carrie Symonds, heeft zaterdag gezegd dat zij de afgelopen week in bed heeft gelegen met griepachtige verschijnselen, maar dat zij na zeven dagen rust inmiddels weer aan de betere hand is.

Johnson werd op 27 maart in zijn ambtswoning getest op het coronavirus vanwege een verhoogde lichaamstemperatuur en hoestklachten, vertelt hij in een video op Twitter. Daarin benadrukt hij het belang van thuisblijven. "Bescherm het gezondheidsstelsel en red levens."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.