Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (zondagmiddag 5 april) bekend zijn samen in vijf grafieken.

Aantal sterfgevallen per dag

In de dagelijkse RIVM-update worden nieuw gemelde sterfgevallen naar buiten gebracht. Dit betekent niet dat er die dag zoveel mensen zijn gestorven, maar dat het RIVM op die dag zoveel meldingen heeft binnengekregen.

Er zit tijd tussen het moment dat een overlijdensgeval wordt vastgesteld en het moment dat de melding daarover bij het RIVM binnenkomt. In onderstaande grafiek is het daadwerkelijke aantal sterfgevallen per dag te zien. Deze aantallen kunnen nog veranderen. In dit artikel lichten we uitgebreid toe hoe dat zit.

Van drie overleden patiënten is de dag van overlijden nog niet gemeld. Deze staan dus ook niet in de grafiek.

Aantal sterfgevallen per datum

Afvlakking aantal ziekenhuisopnames lijkt door te zetten

Sinds de piek van 24 maart lijkt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten af te nemen. Dit werd afgelopen week vooral gezien in de provincie Noord-Brabant. Het RIVM zei woensdag dat de piek daar mogelijk al achter de rug is.

Deze afname is nog niet zichtbaar in Gelderland en Zuid- en Noord-Holland. Het aantal ziekenhuisopnames is in Noord-Nederland, evenals Flevoland en Zeeland, "stabiel laag", meent het RIVM.

Of er daadwerkelijk een afvlakking is van het aantal ziekenhuisopnames, kan pas over een aantal dagen met zekerheid worden gezegd. Volgens het RIVM neemt het aantal opnames wel "minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten".

Aantal ziekenhuisopnames per datum

Vooral ouderen worden in ziekenhuis opgenomen door coronavirus

Vooral ouderen lijken in het ziekenhuis te worden opgenomen als gevolg van het coronavirus. In de tabel is te zien hoe vooral mensen boven de zestig in het ziekenhuis komen te liggen.

Wel is er zondag voor het eerst iemand overleden uit de leeftijdsgroep van 25 tot 29-jarigen. Deze persoon had al ernstige medische problemen. Dit is het jongste sterfgeval door het coronavirus tot nu toe.

COVID-19-patiënten naar leeftijd

Zuidelijke provincies zwaarst getroffen

In alle provincies in Nederland zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Noord-Brabant, de Nederlandse provincie waarin het coronavirus voor het eerst opdook, telt de meeste besmettingen. Ook in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn relatief veel besmettingen vastgesteld.

Bij het aantal gemelde besmettingen moet wel een kanttekening worden geplaatst: alleen kwetsbare groepen worden nog getest op het coronavirus. Het totale aantal besmettingen in het land - en per provincie - ligt waarschijnlijk veel hoger dan weergegeven in de grafiek.

Zuidelijke provincies zwaarst getroffen

Meeste sterfgevallen in Italië en Spanje

Vooral Spanje en Italië zijn tot nu toe zwaar getroffen door het coronavirus. In Italië zijn in totaal al 15.362 personen overleden, in Spanje zijn dat er 12.418. Ondanks het grote aantal doden, is er in de landen wel een afvlakking in het aantal nieuwe besmettingen te zien.

Top tien landen met meeste sterfgevallen coronavirus

Deze grafiek is op basis van de cijfers die het Johns Hopkins Instituut meldde op zondag 5 april om 16.30 uur.

De dodentallen van de verschillende landen kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, aangezien het aantal inwoners per land verschilt. Zo zijn er in Nederland minder sterfgevallen per miljoen inwoners dan in Italië, dat meer inwoners maar ook meer sterfgevallen heeft.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.