Uit drie Europese landen komt zondag voorzichtig positief nieuws rondom het coronavirus: Spanje ziet een daling van nieuwe sterfgevallen, in Duitsland zijn er minder nieuwe besmettingen en België ziet een afname van coronapatiënten in het ziekenhuis.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

In Spanje, het land met de meeste besmettingen in Europa, steeg het dodental zondag met 647. Dit terwijl het zaterdag nog ging om 809 nieuwe sterfgevallen. Donderdag werden er nog 950 nieuwe doden gemeld, een recordaantal. Het totale dodental staat komt hiermee op 12.418, het op een na hoogste wereldwijd, na Italië.

Duitsland zag voor de derde dag op rij een daling van het aantal nieuwe besmettingen. Er kwamen 5.936 nieuwe besmettingen bij, terwijl dat er zaterdag nog 6.082 waren en vrijdag 6.174, meldt het Robert Koch-Insti­tut. Het totaal staat daar nu op 91.714.

Belgische ziekenhuizen hebben sinds zaterdag meer coronapatiënten ontslagen dan dat er werden opgenomen. Het gaat om 499 nieuw opgenomen patiënten, terwijl er 504 mensen het ziekenhuis mochten verlaten.

Ook hier gaat het om een daling voor de derde dag op rij, meldt de Belgische overheidsdienst FOD Volksgezondheid. In totaal zijn er bijna 20.000 Belgen besmet met het coronavirus.

Drone maant Belgen op straat zich te houden aan coronamaatregelen
60
Drone maant Belgen op straat zich te houden aan coronamaatregelen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.