58 procent van de Nederlanders verwacht dat de coronabeperkingen nog zeker een half jaar van kracht blijven, blijkt zaterdag uit enquête van I&O Research onder ruim 2300 Nederlanders.

Een klein deel van de ondervraagden (10 procent) houdt er zelfs rekening mee dat de maatregelen nog zeker een jaar van kracht blijven.

Uit de steekproef bleek vrijdag al dat Nederlanders de maatregelen zeer serieus nemen, al is dit niet door I&O Research gecontroleerd. Vrijwel iedereen (99 procent) zegt 1,5 meter afstand te houden. Ook wassen bijna alle respondenten (97 procent) naar eigen zeggen vaker hun handen en blijven zij zoveel mogelijk thuis (93 procent).

Het onderzoek wijst verder uit dat 90 procent van de ondervraagden rekening houdt met een economische krimp als gevolg van de maatregelen in de strijd tegen de COVID-19-uitbraak, zoals het sluiten van de horeca en zoveel mogelijk thuiswerken. De helft van de ondervraagden verwacht dat de economische situatie bovendien nog zal verslechteren.

'Vertrouwen is broos'

Hierdoor is het vertrouwen in de economische aanpak van de Nederlandse overheid iets kleiner dan in de gezondheidsaanpak: 74 procent van de ondervraagden steunt de economische maatregelen.

Daarover zegt onderzoeker Jasper de Jong tegen het AD: "Het vertrouwen is wel broos. Er wordt nu veel beloofd door het kabinet, maar op een gegeven moment is die pot leeg. Dan moet blijken of het vertrouwen standhoudt."

Vooral zzp'ers en freelancers maken zich zorgen over hun financiën. 64 procent van hen zag hun inkomen in de afgelopen maand dalen door de maatregelen. Inmiddels heeft 40 procent van alle zzp'ers en freelancers beroep gedaan op een van de economische noodmaatregelen van de overheid.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.