Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens vreest in de komende tijd moeilijk rond te komen als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Bijna 30 procent heeft niet genoeg achter de hand om het twee maanden zonder inkomsten te redden, blijkt uit een steekproef onder 1.050 Nederlanders van achttien jaar en ouder die is gehouden tussen 25 en 29 maart.

Als mensen te maken krijgen met minder inkomsten, zullen ze dat compenseren met spaargeld en door te bezuinigen, zegt het Nibud. Als rekeningen niet meer betaald kunnen worden, is de premie voor de zorgverzekering het eerste dat sneuvelt, blijkt uit de peiling.

Bijna een op de vijf Nederlanders is er in de maand maart qua inkomen op achteruit gegaan. 21 procent verwacht in april dezelfde terugval. Jongeren, zelfstandigen en flexwerkers worden het hardst getroffen door de crisis: zij verwachten een inkomstendaling van maximaal 30 procent.

Nibud doet oproep aan instanties

Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart bleek uit een eerder onderzoek al dat mensen lang wachten met het vragen om financiële hulp, waardoor de problemen in omvang enorm toenemen.

"Wij doen daarom een dringende oproep aan verhuurders, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars, internet- en telefoonproviders en waterbedrijven om contact te zoeken met hun klanten op het moment dat zij zien dat rekeningen niet worden betaald", aldus Vliegenthart.

Volgens Vliegenthart willen mensen wel betalen, maar kunnen ze het nu niet. "Laat ze niet modderen, maar help ze eruit door mee te denken over welke mogelijkheden er wél zijn."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.