Ruim 6.800 leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs krijgen deze week een laptop om thuis te kunnen werken. Dat zegt Sivon, een samenwerkingsverband van schoolbesturen, donderdag in gesprek met NU.nl.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Nu de schooldeuren gesloten zijn, geven scholen op afstand les. Doordat niet iedereen een computer in huis heeft, kunnen helaas niet alle kinderen deze lessen bijwonen. Het ministerie van Onderwijs heeft daarom 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor laptops.

"Alle leerlingen verdienen goed onderwijs. Ook in crisistijd en ongeacht de portemonnee van hun ouders", zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in een verklaring. "Goed dat we op deze manier zoveel extra leerlingen kunnen helpen, waardoor ook zij onderwijs op afstand krijgen."

Schoolbesturen konden tot en met 26 maart een aanvraag voor Chromebooks of Windows-laptops indienen. In totaal deden 145 besturen dit.

De eerste scholen hebben hun laptops al ontvangen, waaronder basisschool De Caleidoscoop in Ede. Schooldirecteur Lesanka van Beek laat via Sivon weten daar heel blij mee te zijn: "Door deze extra laptops kunnen leerlingen niet alleen thuis aan de slag met de lesstof, maar blijven zij ook in contact met leraren. Dat is in deze tijd van digitaal lesgeven heel belangrijk voor leerlingen."

Squla had stiptheid van kinderen in de ochtend niet voorzien
186
Squla had stiptheid van kinderen in de ochtend niet voorzien

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.