Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl bracht de meeste cijfers die nu (woensdagmiddag 1 april) bekend zijn samen in acht grafieken.

Het aantal sterfgevallen per dag

In de dagelijkse RIVM-update worden nieuw gemelde sterfgevallen naar buiten gebracht. Dit betekent niet dat er die dag zoveel mensen zijn gestorven, maar dat het RIVM op die dag zoveel meldingen heeft binnengekregen.

Er zit vertraging tussen het moment dat een overlijdensgeval wordt vastgesteld en het moment dat de melding daarover bij het RIVM binnenkomt. In onderstaande grafiek is het daadwerkelijke aantal sterfgevallen per dag te zien. Deze aantallen kunnen nog veranderen. In dit artikel lichten we uitgebreid toe hoe dat zit.

Aantal sterfgevallen per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Piek in ziekenhuisopnames lijkt in Noord-Brabant te zijn bereikt

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten lijkt af te vlakken na de piek op 24 maart. Vooral in de provincie Noord-Brabant neemt het RIVM de afgelopen dagen een dalende trend waar. De piek in die provincie is mogelijk al achter de rug.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn relatief veel ziekenhuisopnames. Het RIVM beschrijft het aantal ziekenhuisopnames in de noordelijke provincies, Flevoland en Zeeland als "stabiel laag".

Of er werkelijk sprake van een afvlakking van het aantal ziekenhuisopnames is, kan pas over een aantal dagen geconcludeerd worden. Wel zegt het RIVM dat het aantal ziekenhuisopnames "minder snel toeneemt dan je zonder maatregelen zou verwachten".

Aantal ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Vooral ouderen opgenomen in ziekenhuis

Van alle bij het RIVM gemelde coronapatiënten was op 29 maart de helft 64 jaar of ouder. Het zijn ook vooral ouderen die worden opgenomen in het ziekenhuis, zoals in de onderstaande tabel is te zien.

Volgens de nu bekende cijfers zijn twee coronapatiënten van onder de vijftig jaar overleden. Zij hadden volgens het RIVM beiden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

COVID-19-patiënten naar leeftijd

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Zuidelijke provincies zwaar getroffen

In alle provincies in Nederland zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Noord-Brabant, de Nederlandse provincie waarin het coronavirus voor het eerst opdook, telt de meeste besmettingen. Ook in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn relatief veel besmettingen vastgesteld.

Bij het aantal gemelde besmettingen moet wel een kanttekening worden geplaatst: alleen kwetsbare groepen worden nog getest op het coronavirus. Het totale aantal besmettingen in het land - en per provincie - ligt waarschijnlijk veel hoger.

Gemelde besmettingen per provincie. Totaal: 13.614

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Toename in aantal opnames op de ic

Het aantal Nederlanders op de intensive care (ic) passeerde maandagochtend de duizend. Het overgrote deel van deze patiënten is besmet met het coronavirus. De andere patiënten op de ic zijn waarschijnlijk besmet en worden voor de zekerheid wel behandeld als coronapatiënt.

De afgelopen tijd zijn er veel ic-bedden bij gekomen om het groeiende aantal opnames van coronapatiënten op te vangen. Het aantal ic-bedden is al van 1.150 opgeschaald naar 1.600. Eind deze week moet de capaciteit worden uitgebreid naar 2.400 bedden. Negentienhonderd plekken zijn gereserveerd voor coronapatiënten.

Totale aantal ic-opnames

Bron: Nationale Intensive Care Evaluatie© NU.nl/LocalFocus

Het aantal opnames op de ic groeit per dag met ongeveer tachtig. Gemiddeld brengen patiënten twee tot drie weken door op de intensive care.

Aantal nieuwe ic-opnamen per dag

Bron: Nationale Intensive Care Evaluatie© NU.nl/LocalFocus

Meeste sterfgevallen in Spanje en Italië

Vooral Spanje en Italië zijn tot nu toe zwaar getroffen door het coronavirus. In Italië waren woensdag 11.691 doden te betreuren, in Spanje zijn dit er 7.340.

Buiten Europa zijn in de Verenigde Staten (3.170) en Iran (2.757). relatief veel mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Landen met de meeste sterfgevallen door coronavirus

De dodentallen van de verschillende landen kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, aangezien het aantal inwoners per land verschilt. Om een beter beeld te krijgen van hoe zwaar een land getroffen is, laat de onderstaande infographic het aantal sterfgevallen per miljoen inwoners zien.

In Nederland zijn dit vijftig sterfgevallen per miljoen inwoners. In zwaarder getroffen landen als Italië is het aantal sterfgevallen per miljoen opgelopen tot 193.

Europa: Sterfgevallen coronavirus per miljoen inwoners

Toch zeggen ook deze cijfers nog niet alles over het sterftepercentage per land. De manier van zorg verschilt namelijk per land. Zo worden in Nederland relatief minder ouderen op de ic's opgenomen. Ook zitten niet alle landen in dezelfde fase van de uitbraak van het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.