Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 134 gestegen naar 1.173. Nog eens 447 coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag in de dagelijkse update.

In totaal zijn op dit moment 5.159 met het coronavirus besmette mensen opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Ruim 1.150 coronapatiënten liggen momenteel op de intensive care. Dat is iets meer dan dinsdag rond deze tijd, blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die worden aangeleverd door de ic's zelf en meerdere keren per dag worden bijgewerkt.

De nieuwe cijfers van het RIVM betreffen niet de daadwerkelijke toename van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het gaat alleen om de meldingen die zijn binnengekomen bij het instituut en daar zit een vertraging in. Desondanks lijken de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar te worden, aldus het RIVM.

Voor het eerst overleden twee personen die jonger waren dan vijftig jaar. Beiden hadden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Doden en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Trend in opnames per provincie onveranderd

Iets meer dan duizend mensen zijn positief op het virus getest. Daarmee komt het totale aantal gemelde besmettingen in Nederland op 13.614 uit. Deze aantallen liggen in werkelijkheid hoger, omdat lang niet iedereen met symptomen getest wordt.

In de provincies blijft de situatie onveranderd ten opzichte van de afgelopen twee dagen. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal ziekenhuisopnames te zijn en in Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg nemen de opnames nog steeds toe.

Totaal aantal ic-opnamen

Bron: Nationale Intensive Care Evaluatie© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.