De politie heeft tussen donderdag en zondag ruim 250 boetes uitgeschreven voor mensen die zich niet aan de coronamaatregelen van het kabinet hielden, maakt de politie dinsdag bekend.

De politie kan sinds donderdag 26 maart op grond van een noodverordening de kabinetsmaatregelen handhaven. Zo kan er een bekeuring worden uitgeschreven aan groepen van drie of meer personen die minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

"De politie handhaaft waar nodig, maar zal altijd eerst mensen aanspreken en een beroep doen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid", schrijft de politie op zijn website. "Werkt dat niet, dan gaat de politie over tot handhaving."

Vorige week werd al bekend dat de politie, vermoedelijk als gevolg van de maatregelen, met minder incidenten te maken krijgt. Deze daling zette de afgelopen week door.

Twee weken geleden registreerde de politie nog vijftienduizend incidenten, afgelopen week daalde dit tot elfhonderd.

De bekeuringen voor het overtreden van de kabinetsmaatregelen kunnen oplopen tot 400 euro.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.