Italiaanse politici hebben dinsdag in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gesteld hoe onsolidair Nederland is in de coronacrisis omdat we ons verzetten tegen het geven van noodsteun. Ze roepen Duitsland op om afstand te nemen van Nederland.

De ruzie gaat over het inzetten van de eurobonds, die zijn omgedoopt tot 'coronabonds', en om het Europese Stabilisatiemechanisme (ESM). Dit is een pot met geld waar alle landen unaniem voor moeten stemmen wil het opengebroken worden.

Maar Nederland heeft zich tijdens overleggen star getoond en lijkt voorwaarden te willen stellen, evenals een aantal andere landen. De voorwaarde is vooral dat Italië afspraken maakt over een aanpak om ervoor te zorgen dat ze er bij een volgende crisis beter voorstaan.

Duitsland is een van de andere landen die zich aansloot bij de Nederlandse wens van voorwaarden. Daarom hebben Italiaanse politici opgeroepen in de brief om solidair te zijn aan elkaar. De "Nederlandse houding" zou een gebrek aan ethiek zijn.

In de brief schrijft onder anderen Europarlementariër Carlo Calenda dat de EU "zal ophouden te bestaan" als het zich nu niet sterk toont. Er wordt ook verwezen naar het feit dat Italië de schuld van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog kwijtschold. "Lieve Duitse vrienden, de herinnering zal jullie helpen de juiste beslissing te nemen."

Italië is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het dodental ligt op 11.591 personen en het land is daarmee China voorbijgegaan. Ook de Spaanse Pedro Sánchez, de leider van het land dat net als Italië zwaar heeft te lijden onder de crisis, toonde zich eerder woest op Nederland.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.