De coronacheckapp die het ziekenhuis Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) eerder deze maand heeft geïntroduceerd voor inwoners van de gemeente Amsterdam is de afgelopen twee weken al meer dan een miljoen keer gebruikt, meldt regiopartner AT5. Bij 2.849 mensen werd tot nu toe een verdenking van het coronavirus vastgesteld.

35 mensen werden naar aanleiding van de verdenking ook doorgestuurd naar een coronascreeningsunit van het OLVG.

De app biedt online hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. 64.000 mensen hebben de app van het OLVG en het Amsterdamse techbedrijf Luscii tot nu toe gedownload, schrijft AT5.

De app is ontwikkeld om te voorkomen dat de zorg in Amsterdam vastloopt. Ook moet het bijdragen aan een betere voorziening van de juiste zorg en hulp bij vragen over het coronavirus. Gebruikers moeten een aantal vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over symptomen als keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, koorts en hoesten.

Gebruikers moeten de klachten dagelijks monitoren. Op basis van deze informatie beoordeelt een medisch team van het ziekenhuis of en welke zorg nodig is. Indien nodig wordt er binnen 24 uur telefonisch of via de app contact opgenomen.

Vanwege het succes van de app willen ook andere Nederlandse ziekenhuizen deze gaan gebruiken. Het is de bedoeling dat de app straks voor in totaal 4.7 miljoen mensen beschikbaar is.

Het ziekenhuis benadrukte na de introductie dat de app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedzorg.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.