Cardiologen zijn bezorgd omdat zij zien dat hartpatiënten vanwege het coronavirus veelal wegblijven uit het ziekenhuis, meldt NRC maandagavond. Volgens de cardiologen is dit levensgevaarlijk.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Op de afdeling cardiologie in het HagaZiekenhuis in Den Haag meldden zich vorige week 70 procent minder patiënten met een hartinfarct of dreigend hartinfarct dan in dezelfde week een jaar geleden. Volgens cardioloog Wilco Tanis van het HagaZiekenhuis speelt angst voor het COVID-19-virus hierbij een grote rol.

Patiënten hebben volgens de cardiologen angst om het coronavirus op te lopen. Daarnaast willen patiënten artsen niet lastigvallen in deze drukke tijd, schrijft NRC.

Ook in andere Europese landen is een plotselinge daling in het aantal patiënten met acute hartproblemen te zien. De European Society of Cardiology (ESC) waarschuwde vorige week al dat er sinds de coronacrisis 75 procent minder hartpatiënten zijn.

Dit leidt tot veel zorgen bij artsen. "Wij cardiologen zijn heel erg bang dat mensen thuis een infarct doormaken, omdat ze geen dokter durven waarschuwen of naar de spoedeisende hulp durven komen. Maar mensen met hartproblemen moeten juist niet thuisblijven", zegt Tanis tegen de krant. Volgens de cardioloog kan er na het coronavirus opnieuw een "golf aan overlijdens" ontstaan als hartpatiënten wegblijven.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) roept hart- en vaatpatiënten op om zich wel te melden bij acute klachten. Op dit moment wordt in kaart gebracht hoeveel de cardiologische zorg precies is afgenomen. De uitkomst van dit onderzoek wordt volgende week verwacht.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.