Nederland heeft pas twee weken geleden om beademingsapparaten gevraagd bij Philips. Dat zei Philips-topman Frans van Houten zondagavond bij talkshow Op1. Volgens hem heeft de wereld niet goed genoeg naar China gekeken voordat het coronavirus zich ook in andere landen begon te verspreiden.

De topman wilde niet zeggen of de bestelling te laat kwam. "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen", zei hij.

Volgens Van Houten is in januari en februari veel beademingsapparatuur geleverd in China. Italië bestelde vervolgens veel apparaten toen het COVID-19-virus daar uitbrak in februari. "En toen was de voorraad op", aldus Van Houten.

Zaterdag heeft Philips honderd van de duizend bestelde beademingsapparaten geleverd aan Nederland. Hoe snel de rest van de bestelling komt, hangt af van hoe snel het bedrijf kan produceren. "Daar krijg je slapeloze nachten van", zei Van Houten.

Om die reden heeft Philips de productie opgeschaald. "Normaal zouden we er een jaar over doen. Nu proberen we het in weken te doen", aldus de topman.

Philips kondigde vorige week aan dat het bedrijf vanwege de coronacrisis extra medische apparatuur gaat maken. Beademingsapparatuur is in Nederland noodzakelijk voor de uitbreiding van het aantal bedden op de intensive care (ic). Dankzij de levering kan de ic-capaciteit omhoog.

Op dit moment liggen er ongeveer 985 coronapatiënten in Nederland op de ic.

Zo willen onderzoekers van plasma een medicijn tegen corona maken
140
Zo willen onderzoekers van plasma een medicijn tegen corona maken

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.