Het aantal overlijdensgevallen door het coronavirus in de Verenigde Staten is opgelopen tot bijna 2.200. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een reiswaarschuwing voor de staten New York, New Jersey en Connecticut afgegeven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vooral New York wordt momenteel hard getroffen.

De afgelopen twee dagen verdubbelde het dodental. Uit tellingen blijkt dat er in de VS nu meer dan 122.000 mensen positief getest zijn. Hiermee is het wereldwijd het land met de meeste besmettingen.

Ongeveer een kwart van de dodelijke slachtoffers komt uit de staat New York. Trump zei zaterdag op Twitter een verplichte quarantaine te overwegen voor New York en de twee grensstaten New Jersey en Connecticut. "Ik overweeg quarantaine voor de 'hot spots' in ontwikkeling. Er wordt snel een beslissing genomen", schreef hij.

Enkele uren later gaf de Amerikaanse president echter al te kennen verplichte quarantaine voorlopig nog niet nodig te vinden. Tot die conclusie kwam Trump na overleg met een coronaviruswerkgroep van het Witte Huis en de gouverneurs van de drie staten.

Wel heeft Trump het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) gevraagd een strenge reiswaarschuwing voor de regio af te geven. De CDC heeft inwoners van de staten gewaarschuwd om de komende veertien dagen geen onnodige reizen te maken.

Noodnummer 911 overspoeld met meldingen

De hulpdiensten in New York melden dat sommige patiënten met ernstige symptomen thuis worden achtergelaten, omdat de ziekenhuizen vol zijn. Ambulancepersoneel stelt niet voldoende middelen te hebben om zichzelf te beschermen.

Binnen een paar dagen is het aantal meldingen op noodnummer 911, dat er doorgaans 4.000 op een dag ontvangt, gestegen naar meer dan 7.000 per dag. Het dagrecord voor noodmeldingen sneuvelde afgelopen week drie keer, schrijft The New York Times.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.