
Aantal coronapatiënten op Nederlandse ic's passeert de duizend
Meld je aan
NICE baseert dit getal op basis van data die worden aangeleverd door ic's zelf. De cijfers worden meerdere keren per dag bijgewerkt, maar zijn niet altijd volledig vanwege de drukte in ziekenhuizen.
Van het overgrote deel van de patiënten is bewezen dat zij COVID-19 hebben. Een klein gedeelte van de patiënten ligt op de ic met een verdenking van de ziekte, maar zij worden voor de zekerheid wel als coronapatiënt behandeld.
Door de snelle stijging van coronapatiënten op ic's dreigt er een tekort aan bedden. Op woensdag 1 april moet het aantal bedden uitgebreid zijn naar zestienhonderd. Hiervan zijn er 1.025 gereserveerd voor coronapatiënten. De rest is voor mensen met andere ziekten.
Het doel van zestienhonderd zou inmiddels al bereikt zijn, liet voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers afgelopen zaterdag weten aan Het Parool.
Patiëntenpiek wordt eind mei verwacht
Vanuit het Erasmus MC in Rotterdam wordt de patiëntenverspreiding en beddencapaciteit landelijk gecoördineerd. Zorgverleners kijken vanaf iedere ochtend hoeveel ic-bedden er waar beschikbaar zijn.
Om te zorgen dat intensive cares de grote hoeveelheid patiënten aankunnen en de beschikbare bedden optimaal worden gebruikt, zullen patiënten over verschillende ziekenhuizen worden verspreid. Zo werden al eerder verschillende patiënten in de brandhaard Noord-Brabant overgebracht naar andere provincies.

Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn
Defensie en zelfstandige klinieken stellen beademingsmachines beschikbaar
Naast de druk op de beschikbaarheid van bedden, vrezen ic's ook voor een tekort aan beademingsmachines. De overheid heeft er duizenden besteld, maar onzeker is of die op tijd worden geleverd. Defensie heeft inmiddels 65 apparaten geleverd, liet het zaterdagavond weten.
Zelfstandige klinieken leveren er gezamenlijk zeventig, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een Kamerbrief (pdf).
Daarbij ziet De Jonge het ook als mogelijkheid om twee patiënten op één beademingsmachine aan te sluiten. Het NVIC deelde woensdag een handleiding voor leden over hoe beademingsmachines in noodsituaties opgesplitst kunnen worden voor meerdere patiënten. "Maar dat is echt een last resort", aldus De Jonge.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
- Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties