Het Verenigd Koninkrijk meldt zaterdag dat het aantal overleden coronapatiënten flink is gestegen. Met 260 nieuwe sterfgevallen stijgt het totaal naar 1.019.

Het aantal bevestigde besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is eveneens flink gestegen: van 14.543 naar 17.089. Een van de besmette personen is premier Boris Johnson.

De 55-jarige Johnson maakte vrijdag bekend dat hij positief was getest op het coronavirus. Hij verblijft met milde klachten in thuisisolatie en zal vanuit zijn ambtswoning blijven werken.

De premier kondigde maandag nog vanwege het coronavirus een lockdown aan. Hiermee moet worden voorkomen dat de zorg overbelast raakt. De bevolking mag daarom sinds dinsdag het huis alleen verlaten als dit essentieel is.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus rijden ov-bedrijven in het Verenigd Koninkrijk volgens aangepaste dienstregelingen, net als in Nederland. Ook is of gaat een aantal luchthavens dicht.

Boris Johnson: 'Ik heb milde klachten van het coronavirus'
132
Boris Johnson: 'Ik heb milde klachten van het coronavirus'

In een eerste versie meldden we abusievelijk dat het ging om 290 doden. Dat is niet juist, het aantal is 260 doden

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.