Tijdlijn: Het coronavirus in Nederland
27 februari: Eerste besmetting geconstateerd
Een 56-jarige inwoner van Loon op Zand wordt als eerste positief getest op het coronavirus. Na deze man blijken steeds meer mensen besmet.
6 maart: Eerste coronapatiënt overlijdt
Een Hoeksche Waarder (86) overlijdt als eerste aan COVID-19. Er zijn dan in totaal 128 patiënten. Bijna iedereen is in het buitenland besmet geraakt of zijn contacten van bevestigde patiënten.
6 maart: Speciale maatregelen voor Noord-Brabant
Brabanders wordt verzocht bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. De meeste coronapatiënten wonen in Noord-Brabant en van relatief veel Brabanders is de bron van besmetting onbekend.
9 maart: Nederland stopt met handen schudden
Premier Mark Rutte kondigt aan dat handen schudden tijdelijk tot het verleden behoort. "U kunt voet zoenen of ellebogen stoten, wat u ook wilt", zegt hij. "Maar we stoppen met handen schudden."
12 maart: Evenementen afgelast en oproep tot thuiswerken
Er komen landelijke maatregelen die gelden tot 31 maart: evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet binnenblijven.
15 maart: Scholen gaan sluiten, ook deel horeca dicht
De maatregelen worden verlengd tot en met 6 april. Daarnaast gaan de scholen en de kinderopvang sluiten, maar niet voor kinderen van ouders met vitale groepen. Ook moeten onder meer eet- en drinkgelegenheden, sportclubs en coffeeshops dicht. Afhalen blijft mogelijk.
16 maart: Zorgen over intensive cares
Het aantal besmettingen stijgt naar 1.413. Steeds meer patiënten liggen op de intensive care (ic), waardoor er zorgen zijn over de capaciteit. Het kabinet meldt dat het aantal ic-bedden van 1.150 kan worden uitgebreid naar 1.500 en mogelijk zelfs naar 2.000. Op dezelfde dag houdt Rutte een speciale toespraak.

De belangrijkste momenten uit de toespraak van Rutte
17 maart: Noodpakket voor bedrijven en zzp'ers
Er komt een noodpakket om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Zowel werkgevers als zzp'ers kunnen aanspraak maken op financiële hulp.
19 maart: Minister Bruins stapt op na onwelwording
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stapt op na een onwelwording door oververmoeidheid. Hij wordt opgevolgd door PvdA'er Martin van Rijn, maar het coronadossier blijft liggen bij minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
20 maart: Testbeleid wordt opnieuw aangescherpt
Het testbeleid wordt opnieuw aangescherpt vanwege een tekort aan tests. Nu worden vooral personen die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners getest. Acht dagen eerder kwamen alleen kwetsbaren met ernstige klachten nog in aanmerking.
22 maart: NL-Alert over houden van afstand
Er wordt een NL-Alert verstuurd met het verzoek 1,5 meter afstand van anderen te blijven houden en thuis te blijven bij ziekte of verkoudheid. Een dag eerder was het op meerdere plekken ondanks de coronamaatregelen druk.
23 maart: Extra maatregelen tegen coronavirus
Alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni worden verboden, meldt het kabinet. Daarnaast krijgen gemeenten de bevoegdheid om drukke plekken en winkels te sluiten. Bij een overtreding van deze of een van de bestaande maatregelen kan een boete volgen.
26 maart: Groepsvorming op straat niet toegestaan
De veiligheidsregio's komen met een noodverordening waarin staat dat groepsvorming is verboden tenzij de personen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Er gelden uitzonderingen voor huishoudens en kinderen tot twaalf jaar. Het kabinet kondigde deze maatregel al op 23 maart aan.
31 maart: Verlenging van maatregelen tot en met 28 april
De maatregelen die aanvankelijk tot en met 6 april zouden gelden, worden verlengd. Ze gelden in ieder geval tot en met 28 april. De scholen zullen in de praktijk nog langer dicht blijven, omdat de meivakantie op 25 april begint.
5 april: Verdubbeling aantal bedden op intensive care
De ziekenhuizen verdubbelen het aantal ic-bedden naar 2.400. De meeste bedden, ongeveer negentienhonderd, zijn bestemd voor patiënten die met het coronavirus besmet zijn.
6 april: Uitbreiding van testcapaciteit
Het testbeleid wordt uitgebreid naar 17.500 tests per dag, zodat zorgmedewerkers en patiënten buiten het ziekenhuis ook getest kunnen worden. Het aantal testlabs groeit van 15 naar 41.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties