Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen is vrijdag gestegen naar 873, maakt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) bekend. Dat zijn er 112 meer dan donderdag, toen lagen er 761 mensen met COVID-19 op de intensive care (ic).

Door de snelle verspreiding van het coronavirus dreigt er een tekort aan bedden. Op 1 april moet het aantal bedden uitgebreid zijn van 1.150 naar 1.600. Het NVIC vreest dat er bij de verwachte piek eind mei 2.200 bedden nodig zijn.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft er vertrouwen in dat de zestienhonderd bedden op tijd kunnen worden gerealiseerd. Vrijdag beloofde hij na afloop van de ministerraad dat het kabinet hier "alles aan doet".

Premier Mark Rutte bevestigde dit in zijn wekelijkse persconferentie. "We werken er met man en macht aan om het aantal bedden omhoog te krijgen", aldus Rutte.

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Ook een tekort aan beademingsmachines

Intensivecareafdelingen vrezen ook een tekort aan beademingsmachines. De overheid heeft er duizenden besteld, maar onzeker is of deze op tijd aankomen.

Defensie zal er in ieder geval veertig beschikbaar stellen en zelfstandige klinieken leveren er gezamenlijk zeventig, meldde minister De Jonge woensdag in een Kamerbrief (pdf).

Daarbij ziet De Jonge het ook als mogelijkheid om twee patiënten op één beademingsmachine aan te sluiten. Het NVIC deelde woensdag een handleiding voor leden over hoe beademingsmachines in noodsituaties opgesplitst kunnen worden voor meerdere patiënten.

"Maar dat is echt een last resort", aldus De Jonge.

Aantal coronapatiënten op ic's

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.