Een kat in België is door zijn eigenaar aangestoken met het coronavirus, laten de Belgische autoriteiten vrijdag weten tijdens een persconferentie. Het is voor het eerst dat een besmetting bij een kat is vastgesteld.

Een week nadat de eigenaar COVID-19-symptomen ontwikkelde, kreeg de kat ook ziekteverschijnselen. Het huisdier kreeg last van diarree, braken en ademhalingsproblemen.

Medewerkers van de Faculteit Dierengeneeskunde in Luik hebben het dier onderzocht en vonden het virus terug in uitwerpselen van de kat.

Viroloog Steven Van Gucht van de Nationale Veiligheidsraad stelt dat het om een "alleenstaand geval" gaat en dat er geen indicaties zijn dat dit vaker voorkomt. Hij benadrukt dat de kat door de eigenaar is aangestoken en dat dit niet betekent dat het virus van dier op mens overgaat. "We achten het risico voor mensen zeer klein."

Het Belgische Federaal Voedselagentschap heeft wel adviezen op de website gezet over hoe huisdieren beschermd kunnen worden wanneer je met het coronavirus geïnfecteerd raakt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.