Wintersporters die half maart in Tirol geweest zijn, moeten volgens de lokale autoriteiten zeer alert zijn op symptomen die doen denken aan het coronavirus. Meerdere vakantiegangers zijn de afgelopen week positief getest en mogelijk zijn meer mensen in het wintersportgebied besmet geraakt.

Tussen 13 en 16 maart zijn er meerdere groepen uit Nederland, Zweden en Ierland in de Oostenrijkse plaatsen Axams en Götzens geweest. De autoriteiten publiceerden daarom een lijst van hotels. Mensen die daar hebben overnacht, moeten alert zijn.

Het virus heeft een incubatietijd van maximaal twee weken. Mochten wintersporters in de genoemde periode besmet zijn geraakt, dan krijgen ze naar verwachting deze week klachten.

De autoriteiten hebben een alarmlijn in het leven geroepen voor mensen die bang zijn dat zij tijdens de wintersport besmet zijn geraakt.

In Tirol zijn vanwege besmettingen met het coronavirus meerdere gebieden in quarantaine geplaatst. Honderden gevallen zijn te herleiden tot een après-skibar in Ischgl. Een barman bleek het coronavirus te hebben en heeft vermoedelijk gasten besmet.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.